Pokračuje schůze sněmovny, ministry čekají interpelace

Praha - Třetím dnem dnes pokračuje březnová schůze Poslanecké sněmovny. Na programu má písemné a ústní interpelace, při kterých opoziční i koaliční poslanci pokládají dotazy členům kabinetu. Po nich by se poslanci mohli dostat ke schvalování prováděcích novel parlamentních jednacích řádů k Lisabonské smlouvě EU. Novely se týkají takzvaného vázaného mandátu vlády. Její zástupci by na úrovni EU mohli souhlasit s předáním rozhodovacích kompetencí do Bruselu pouze tehdy, budou-li k tomu mít souhlas obou komor parlamentu. Na dnešním zasedání bude chybět premiér Mirek Topolánek, který v Bruselu povede summit Evropské unie k řešení dopadů hospodářské krize.

Středeční jednání skončilo před 18:00 přerušením bodu, v němž měl premiér Topolánek poslance informovat o působení Marka Dalíka v kauze poslance Petra Wolfa. Bod prosadila opoziční ČSSD. Její bývalý člen Wolf, vyšetřovaný kvůli zneužití evropských dotací, často hlasuje spolu s vládní koalicí. Kvůli kauze navrhly ČSSD a KSČM, aby sněmovna vyzvala premiéra k rezignaci na vládní funkci. Poslanci o tom budou hlasovat příští středu.

Antidiskriminační zákon odložen popáté 

Poslanci včera zamítli návrh na snížení spotřebních daní, který prosazovala opoziční ČSSD. Naopak podpořili dvě normy týkající se bydlení a poslali je k projednání do výborů, stejně jako návrh novely zákona o pojišťovnách. Na programu schůze bylo původně 163 bodů, některé z nich ale zákonodárci vyřadili. Mezi nimi se ocitl například antidiskriminační zákon, který sněmovna odložila už popáté. Česku za to, že zákon stále nepřijala, hrozí pokuty od Evropské komise.

Vláda z programu v úterý večer stáhla česko-americké smlouvy o radaru. Kvůli početní převaze opozice jim totiž hrozilo zamítnutí. Opozice využila oslabení koalice a navrhla na úterý 24. března mimořádnou schůzi k vyslovení nedůvěry kabinetu. ČSSD to zdůvodnila právě postupem premiéra a Marka Dalíka ve Wolfově kauze.