České dráhy rozšíří nabídku eTiket do zahraničí

Praha – České dráhy začnou prodávat elektronické jízdenky do zahraničí na dvě nové relace. Bez zastávky u pokladny budou moci cestující nastoupit do vlaků jedoucích z Prahy do Hamburku nebo z Ostravy do Vídně. Oznámil to dnes tiskový mluvčí společnosti Radek Joklík. Jejich cenu zatím nezveřejnil, běžná jízdenka se slevou RailPlus stojí 79 eur respektive 22 eur, dosud prodávané mezistátní eTikety Českých drah jsou oproti běžným cenám levnější přibližně o 3–10 eur. Dopravce za první rok jejich existence prodal přibližně 16 tisíc elektronických jízdenek do zahraničí za 9,3 milionu korun.

„Největší zájem měli naši zákazníci o jízdenky do Německa. Ty prodáváme už od ledna loňského roku a do konce letošního února jsme jich prodali 6 344 v celkové hodnotě téměř pět milionů korun,“ uvedl výkonný ředitel úseku náměstka pro marketing a komunikaci ČD Aleš Ondrůj.

Dráhy nyní prodávají elektronické jízdenky z Brna do Drážďan, z Prahy do Mnichova a Norimberku a z Brna nebo Prahy do Berlína. „Ceny jízdenek eTiket jsou přitom o řádově stovky korun levnější než při nákupu u pokladní přepážky, kdy například za trasu Praha – Berlín zaplatí zákazník 29 eur (780 Kč),“ doplnil Ondrůj.

Zákazníci ČD měli zájem také o eTikety do Rakouska, které jsou v nabídce od loňského června a je možné s nimi cestovat z Prahy či Brna do Vídně a z Prahy do Lince či Salcburku. Elektronické jízdenky se prodávají také pro cesty z Prahy do Budapešti, Varšavy, Krakova a Lublaně a také jízdenky do lehátkových vozů na Slovensko.

Elektronické jízdenky je možné zakoupit v eshopu Českých drah nebo telefonicky. Jízdenky je potom možné vytisknout doma, majitelé in-karet si je mohou vyzvednout i v automatu na nádraží. Prodávají se pouze jednosměrné, ovšem jízdenky vydané ze zahraničí do Česka musí být označeny již na cestě za hranice českým průvodčím, jinak je cizí průvodčí nemusí uznat.