Pardubičtí zelení vyzvali Bursíka k rezignaci

Pardubice - Vedení krajské organizace Strany zelených v Pardubickém kraji vyzvalo předsedu strany Martina Bursíka k rezignaci. Informoval o tom krajský předseda zelených Pavel Křivka. Pardubičtí zelení tak reagovali na nedávné vyloučení Martina Čáslavky, poslankyň Věry Jakubkové a Olgy Zubové a bývalé ministryně a místopředsedkyně strany Dany Kuchtové.

Podle usnesení krajské rady je vyloučení odsouzeníhodný signál k rozpadu Strany zelených. Členové republikové rady tím podle nich stranu těžce poškodili před veřejností v době před volbami do Evropského parlamentu.

Bursíkův návrh dohody s Kuchtovou, který předseda strany na jednání republikové rady přečetl, je podle krajské rady nepřijatelný. „Rada krajské organizace jej považuje za nechutné a do demokratické politiky nepatřící ultimátum a vyzývá Martina Bursíka, aby se svou rezignací na funkci předsedy Strany zelených již déle neotálel,“ stojí v usnesení z jednání krajské rady.

Rebelové byli ze strany vyloučeni 8. března, už předtím revizní komise strany dospěla k názoru, že porušili svou činností ve frakci Demokratická výzva stanovy. Předseda strany Martin Bursík vyzval Kuchtovou ke zrušení této frakce, ta to ale později odmítla. Na Novotného lávce, kde se jednání konalo, si příznivci Demokratické výzvy připnuli výrazné zelené stužky. Jednání bylo velmi emotivní, za zavřenými dveřmi sálu byl slyšet pískot, hlasité tleskání i bučení a ostřejší slova na adresu mluvčích z druhého tábora.