Na eurokandidátce KDU-ČSL budou i Lobkowicz či Klener

Praha - Vedle dosavadních europoslanců Zuzany Roithové a Jana Březiny budou v červnu do Evropského parlamentu za lidovce kandidovat na třetím místě kandidátky krajský zastupitel Ondřej Benešík a na čtvrtém místě předsedkyně klubu žen Marie Jílková. Na dnes schválené kandidátce figurují i bývalý poslanec Jaroslav Lobkowicz, místopředseda David Macek či známý pražský lékař Pavel Klener. Na kampaň počítají lidovci s pěti miliony korun, což je zhruba desetina sumy, kterou na volby vyčlenily největší strany, tedy ODS a ČSSD. V posledních volbách KDU-ČSL příliš neuspěla, získala pouze 6,7 procenta hlasů.

Voleb se jako kandidáti KDU-ČSL zúčastní také ministr bez portfeje Pavel Svoboda a exministr životního prostředí Libor Ambrozek. Podle volebních preferencí lidovci s velkým ziskem ve volbách počítat nemohou, šance, že do europoslaneckých lavic zasedne někdo další než Roithová a Březina, je malá.


Na kandidátce je třetina žen a deset osobností mladších 40 let. Čtyři pětiny kandidátů mají vysokoškolské vzdělání, všichni podle Roithové ovládají nejméně jeden světový jazyk. V třetí desítce kandidátní listiny jsou také tři nestraníci.

Jak chtějí oslovit voliče, prozradí lidovci na tiskové konferenci počátkem dubna. Roithová doufá, že ona i Březina mandát obhájí, její ambicí je i zvýšit volební zisk. Dnes lidovci představili logo, se kterým chtějí do voleb jít. Je to modrá pěticípá hvězdička symbolizující Evropskou unii, od níž se jako chvost komety odvíjí vlajka České republiky.