Lidovci projednali privatizaci letiště, sjezd strany i pojištění

Praha - Celostátní konference KDU-ČSL potvrdila názor předsednictva strany, že privatizace Letiště Praha má být věcí koaliční dohody. Lidovci chtějí, aby se po oznámení zájemců o koupi sešla koaliční devítka a rozhodla ve shodě o novém nabyvateli. Širší vedení křesťanských demokratů dnes dále rozhodlo, že volební sjezd strany ve druhé polovině června proběhne ve Vsetíně, nikoli v Kroměříži, jak bylo původně naplánováno. Předsednictvo se také usneslo, že lidovci budou zřejmě  trvat na původním plánu na zrušení platových stropů, nad které už lidé neplatí zdravotní a sociální pojištění.

V názoru na privatizaci Letiště Praha tak KDU-ČSL postupuje proti vlastnímu ministru financí Miroslavu Kalouskovi, který změnu připravuje a dnes je v Bruselu. „Znamená to, že ve chvíli, kdy se otevřou obálky, musí dojít ke koaliční shodě,“ vysvětlil Čunek žádost KDU-ČSL. Čunek také řekl, že pro ministry KDU-ČSL je dnešní usnesení závazné. Kalousek pro Právo označil Čunkovu snahu za zvláštní, protože o privatizaci rozhodla vláda loni i Čunkovým hlasem.

Proti privatizaci je ostře ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda. „Pražské letiště se nesmí prodat, protože to je zrada na zemi. Neboť kdo prodá letiště, prodává náš přístup do světa. Která země na světě si tváří v tvář možným krizím prodá letiště?“ citoval Svobodu deník.

Kalousek v neděli konstatoval, že stát může za letiště, i přes světovou finanční krizi, dostat „dobrou cenu“, uvítal by cenu kolem 100 miliard korun. Proti privatizaci letiště jsou kvůli možnému bezpečnostnímu riziku sociální demokraté. Navrhli zákon, který má prodej letiště zakázat.

Vláda je rozhodnuta letiště i ČSA prodat do konce volebního období. Ministerstvo financí nyní posuzuje nabídky na výběr poradce, který bude společně se státem dávat dohromady zadávací podmínky pro tendr na prodej. Privatizace ČSA se chce podle středečních HN zúčastnit údajně devět firem, dnes přibylo konsorcium firem Unimex Group a Travel Service. Analytici favorizují ruský Aeroflot a francouzsko-nizozemský Air France-KLM.

Sjezd lidovců se uskuteční v Čunkově Vsetíně

Volební sjezd KDU-ČSL se v druhé polovině června uskuteční ve Vsetíně, nikoli v Kroměříži, jak KDU-ČSL původně plánovala. Přesun sjezdu do města, které léta vedl předseda KDU-ČSL Jiří Čunek, dnes schválilo širší vedení křesťanských demokratů. O funkci předsedy strany se tam chtějí ucházet ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda, dosavadní první místopředseda Roman Línek, europoslanec Jan Březina, poslankyně Michaela Šojdrová a počítá se i s kandidaturou Jiřího Čunka.

O termínu sjezdu rozhodli lidovci v lednu, od té doby diskutovali, kde se má uskutečnit. V kuloárech se mluvilo o tom, že Kroměříž je pro uskutečnění kongresu příliš malá. Dalším kandidátem na hostitelství byla Olomouc.

KDU-ČSL trvá na zrušení platových stropů k pojištění

Lidovci zřejmě budou trvat na původním plánu na zrušení platových stropů, nad které už lidé neplatí zdravotní a sociální pojištění. Dohodlo se na tom dnes předsednictvo KDU-ČSL. Na zrušení stropů se podle dřívějších informací ministr financí Miroslav Kalousek předběžně dohodl s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem.

Nejbohatší lidé s příjmem nad 87 tisíc korun hrubého, kterých je v Česku zhruba 100 tisíc, tak měli podle plánu kvůli krizi platit vyšší daně. Vláda ale v pondělí z původního balíčku protikrizových opatření ve zdravotnictví návrh zrušit stropy vyřadila.