Zima ještě na některých silnicích „vystrkuje drápky“

Karlovy Vary/Zlín/Pardubice - I když astronomicky již začalo jaro, zima se v některých částech Česka stále ještě citelně hlásí o slovo. To je dnes poznat i na silnicích. Opatrní by řidiči měli být na západě Čech, především na Šumavě, ale také na Zlínsku či v Pardubickém a Královéhradeckém kraji.

V západních Čechách se citelně ochladilo, teploty se dnes ráno pohybovaly místy jen kolem sedmi stupňů pod nulou. I když je většina vozovek v Karlovarském a Plzeňském kraji sjízdná bez omezení, podle krajské správy silnice mohou namrzat. Velice opatrní pak musejí být řidiči obzvláště na Šumavě, kde na některých úsecích leží ujetá vrstva sněhu krytá inertním posypem.

Opatrnost doporučují silničáři především v částech Sušicka, Železnorudska a Klatovska. Ve vyšších horských polohách jsou komunikace mokré po předchozím chemickém ošetření. Na cestách druhé a třetí třídy leží ujetý sníh. Z cest první třídy to platí pro úsek Javorná - Gerlova Huť.

Na Zlínsku komplikuje dopravu sníh

Ve výše položených oblastech Zlínského kraje přibylo v noci na dnešek sněhu. Na sněhovou kaši si řidiči musejí dávat pozor v nejvyšších polohách na vozovkách prvních a druhých tříd. Na Vsetínsku leží na silnicích druhých a třetích tříd vrstva nového sněhu či sněhová kaše. V ostatních oblastech Zlínského kraje jsou silnice sjízdné bez omezení.

Opatrnost se vyplatí i na Hlinecku

Zbytky starého či čerstvě připadlý nový sníh leží na východočeských silnicích. Řidiči musejí být opatrní zvláště na Hlinecku, kde je v lesních úsecích čekají zbytky ujetého sněhu. Slabá zledovatělá sněhová vrstva se vyskytuje rovněž na menších komunikacích v okolí Lanškrouna, Vysokého Mýta a Žamberka. V nejvyšších polohách Orlických hor, převážně na Rychnovsku, leží poprašek čerstvého sněhu.