Paroubek je znovu předsedou - získal 74 procent hlasů

Praha - Jiří Paroubek se stal staronovým předsedou ČSSD. Od delegátů sjezdu získal 74 procent hlasů, což je více, než při minulé volbě. Jméno nového předsedy bylo před hlasováním víceméně jasné, jelikož byl Paroubek jediným kandidátem. Otázkou tedy byla pouze podpora, kterou od delegátů Paroubek získá. Ta se ani nepřiblížila volebnímu výsledku z roku 2006, kdy Paroubek získal při volbě předsedy 92 procent hlasů. Oproti minulé volbě si ale Paroubek polepšil o 14 procent.

Sílu Paroubkova mandátu potvrdili a dva politici, kteří v médiích bývají označováni za jeho odpůrce ve straně: „Jiří Paroubek tím potvrdil svoji pozici absolutního lídra,“ uvedl Jaroslav Foldyna. Také Petr Hulinský se domnívá, že se jedná o velmi silný mandát, který ukazuje na dobrou práci předsedy. Šéf hejtmanu Michal Hašek pak doufá, že Paroubek zužitkuje svůj silný mandát ve všech příštích volbách.

Ve svém kandidátském projevu před volbou Paroubek uvedl, že by strana chtěla v příštích volbách získat i křeslo pražského primátora. S narážkou na blížící se volby do Poslanecké sněmovny také delegáty upozornil, že stranu čeká jedno z nejsložitějcíh období. ČSSD charakterizoval jako nejstabilizovanější stranu v Poslanecké sněmovně, po skončení sjezdu se nicméně chce nové vedení strany sejít nad výsledky analýzy, jejímž cílem má být modernizace strany a posílení její atraktivity pro voliče.

Krátce po zvolení Paroubek pro ČT uvedl, že má ČSSD ambice vyhrát volby do poslanecké sněmovny i do Evropského parlamentu. V příštích dnech také budou pokračovat jednání s poslanci, kteří by podpořili vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka. Paroubek také uvedl, že pokud by se v souvislosti s úterním hlasováním uskutečnilo jednání ČSSD a ODS, sociální demokraté by dali přednost jinému šéfovi ODS, než je Topolánek. Paroubek také popřel, že by se sešel s pražským primátorem Pavlem Bémem.

Paroubkovi pomohly jasně vyhrané podzimní volby

Pod Paroubkovým vedením strana jasně vyhrála podzimní volby do krajských zastupitelstev, když získala hejtmanské posty ve všech 13 krajích. ČSSD uspěla také v souběžně konaných volbách do Senátu, kde jasně posílila. Sociální demokraté také dominují průzkumům veřejného mínění, kde se opakovaně umisťují na prvním místě, i když se v poslední době jejich náskok před druhou ODS snižuje.

Jiřího Paroubka nakonec zvolili pouze delegáti sjezdu, i když původně předseda strany prosazoval přímou volbu. V únoru se ale konal první den kongresu ČSSD, na kterém delegáti změnili stanovy. V době, kdy prý Paroubek nemá protikandidáta, by přímá volba neměla smysl, navíc by stála až čtyři miliony korun.

Delegáti teď budou vybírat prvního místopředsedu strany, i tato volba je ale poměrně jasná, jelikož kandiduje pouze šéf poslaneckého klubu Bohuslav Sobotka. Odpoledne pak bude probíhat i volba dalších místopředsedů.

Jiří Paroubek

narozen 21. srpna 1952 v Olomouci
studium na Vysoké škole ekonomické ukončeno 1976
1998 - 2004 - náměstek primátora Prahy pro oblast finanční politiky
2004 - 2005 - ministr pro místní rozvoj
2005 - 2006 - předseda vlády České republiky
2006 - zvolen předsedou ČSSD
2006 - stává se členem Poslanecké sněmovny

Jiří Paroubek
Zdroj: ČT24