Frakce zelených vyzvala k odchodu Strany zelených do opozice

Praha - Demokratická výzva, což je frakce působící ve vládní Straně zelených, jejíž vedení kritizuje, dnes vyzvala ministry za tuto stranu k rezignaci. V tiskové zprávě se frakce rovněž vyslovila pro jednostranné ukončení koaliční dohody a odchod zelených do opozice. Informovali o tom předsedové frakce Dana Kuchtová a Martin Čáslavka. Oba byli nedávno ze Strany zelených vyloučeni.

„Nelze již déle přihlížet účasti Strany zelených na vládě, která k svému přežití využívá metody hraničící s mafiánskými praktikami, jako je zasahování do trestního řízení, jehož předmětem je vyšetřování předsedy jedné z koaličních stran. Nelze již déle přihlížet snahám členů vlády a jejich vyslanců ovlivňovat nezávislou justici. Nelze již déle přihlížet pokusům předsedy vlády ovlivňovat nezávislá média, která mají ve společnosti nezastupitelnou kontrolní funkci,“ uvedli Kuchtová a Čáslavka v tiskové zprávě.

Text mimo jiné reaguje na vyšetřování předsedy KDU-ČSL a bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka, který čelil podezření z přijetí úplatku, což se neprokázalo. V médiích se objevily informace o možném zasahování vysokých justičních představitelů do objasňování případu. Mimo jiné i kvůli tomu nyní probíhá soudní spor známý jako tzv. kauza justiční mafie, v němž se pře skupina justičních představitelů v čele s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou s její předchůdkyní a nyní stínovou ministryní spravedlnosti ČSSD Marií Benešovou.

Předseda Strany zelených Martin Bursík sobotním Lidovým novinám řekl, že zelení by mohli navrhnout odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), pokud on sám nenavrhne odvolání Vesecké. Kuchtová a Čáslavka dnes ale Bursíkovu výzvu označili za naprosto nedostatečný krok, který podle nich nereflektuje závažnost situace.

Kuchtová, Čáslavka a poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová byli počátkem března ze Strany zelených vyloučeni. Část rebelů chce nadále prostřednictvím frakce Demokratická výzva ovlivňovat chod strany, jiní založili novou stranu nazvanou Demokratická strana zelených.