Švejnarovi se nelíbí Klausův přístup ke krizi

Praha – Ekonom a loňský kandidát na prezidenta Jan Švejnar kritizoval ve svém projevu na sjezdu ČSSD názor českého prezidenta Václava Klause na světovou ekonomickou krizi. Podle Švejnara se nejedná o chřipku, která brzy přejde, jak tvrdí Klaus. Prezidentovy komentáře k ekonomické krizi přispívají k tomu, že je Václav Klaus v zahraničí vnímán negativně, je přesvědčen Švejnar.

Švejnar se v projevu zamýšlel i nad možnostmi řešení současné ekonomické krize. Připomněl také, že jedním z nepřímých důsledků hospodářské krize ve 30. letech minulého století byl i pád první republiky. Švejnar navrhl, aby se při řešení krize kladl důraz na odlehčení odvodů z mezd a daní, protože jinak se stane zásadním problémem nezaměstnanost. Zavedení takzvaného šrotovného, jak navrhují sociální demokraté, ale nepovažuje za nejlepší řešení.

Ekonom se zmínil také o současném dění na politické scéně. Ačkoli ho znepokojuje stav české justice, ke snaze ČSSD o vyslovení nedůvěry vládě uvedl, že doufá, že strana vše dobře promyslela. „Říkám si, že právě v kontextu, kdy jsme předsednickou zemí EU, se musí dát velký pozor, abychom nevyvolali nejistotu u našich partnerů,“ konstatoval.

Delegátům ČSSD Švejnar doporučil, aby při snaze o návrat do vlády nespolupracovali s komunisty, ale hledali partnery spíše v politickém středu. ČSSD by podle něj měla také najít rozumné řešení mezi požadavkem solidarity a podporou tržní ekonomiky.