Rath chce jednat s Bémem kvůli výluce na trati Kladno-Praha

Praha - Kvůli plánované železniční výluce mezi Kladnem a Prahou chce jednat středočeský hejtman David Rath (ČSSD) s pražským primátorem Pavlem Bémem (ODS). Tříměsíční omezení si vyžádá pokračující výstavba tunelu Blanka a má začít během dubna. Podle kraje by znamenalo výraznou komplikaci při přepravě desítek tisíc lidí z Kladna a okolí do zaměstnání a zpět. Podle Béma se opatření cestujících nedotkne, a není proto důvod termín výluky měnit.

Hejtmanství žádá o posunutí termínu výluky na léto, kdy výrazně klesá počet cestujících. Stejný požadavek již před časem vznesl kladenský primátor Dan Jiránek (ODS).

Podle pražského magistrátu výluka cestující výrazně neomezí. „Nejedná se o výluku železniční tratě Praha - Kladno, pouze o dočasné ukončení spojení Kladno - Praha na stanici Dejvická, která pro tento účel bude přesunuta do pěší vzdálenosti asi tři minuty od stanice metra Dejvická,“ uvedl Bém. Dodal, že žádný dopis od Davida Ratha zatím neobdržel. „Až jej obdržím, rád věc vysvětlím či se s panem hejtmanem sejdu,“ doplnil Bém.

Omezení pro cestující se neobává ani ředitel magistrátního investičního odboru Jiří Toman. Podle Tomana je rozdíl mezi počtem přepravovaných lidí v dubnu a v létě zanedbatelný. Dodal, že odložení výluky by znamenalo zpoždění stavby tunelu Blanka asi o dva měsíce.

Rath uvedl, že celá oblast Hradčanské nyní připomíná jeden velký měsíční kráter a hrozí, že se lidé přijíždějící z Kladna budou komplikovaně dostávat na metro. Hejtman již kvůli tomu poslal Bémovi dopis a tento týden ho chce vyzvat k osobnímu setkání.