V Plzni připravují dvě nové tratě MHD

Plzeň - Plzeň vypsala výběrové řízení na dodavatele nové trolejbusové trati za 173 milionů korun. Povede od vlakového nádraží Jižní předměstí do průmyslové zóny Borská pole. Radnice vybuduje do stejného místa ještě novou tramvajovou trať od konečné tramvaje číslo 4. Na tuto stavbu za půl miliardy korun vybrala zpracovatele projektu. Obě akce jsou městskými prioritami, které spoléhají na evropské peníze, o kterých se rozhodne v červnu, uvedl náměstek primátora Petr Rund.

„Zájemci o budování trolejbusové trati mohou podat nabídky do 30 dnů,“ dodal. Sumu 173 milionů korun označil za odhadované náklady, v nichž je zahrnuta také nová měnírna. Nová linie bude dlouhá téměř pět kilometrů. Povede Borskou ulicí podél škodováckého areálu a skončí poblíž Panasonicu a obslouží celou průmyslovou zónu.

Stavba by měla začít během několika týdnů. „Teď budeme žádat o peníze z evropského programu ROP, z něhož můžeme získat 70 až 75 procent nákladů,“ řekl Rund. Pokud město dotace nezíská, začátek stavby odsune. Podle Runda evropská podpora do Plzně přijde.

Tramvajová trať má naopak šanci získat ze stejného programu „jen“ třicetiprocentní podporu. „Zadali jsme vypracování dokumentace ke stavebnímu povolení plzeňské firmě MENE Industry, která už zpracovala dokumentaci k územnímu rozhodnutí,“ uvedl Rund. Práce na projektu potrvají nejvíce 50 týdnů a ihned poté požádá město o stavební povolení. Nejdéle do 1,5 roku by měla stavba začít.

První točna nové tramvajové trati, která nahradí současnou konečnou u borských kasáren, bude mezi autobazarem a křižovatkou u známé plzeňské hospody U darebáka. Druhá točna vznikne naproti autosalonu Porsche, kde začíná průmyslová zóna Borská pole se 45 podniky.