Lanový most v Praze má opět šest pruhů

Praha – Lanový most na pražské Jižní spojce je po půl roce omezení zcela opraven a řidiči po něm opět mohou projíždět v obou směrech třemi pruhy. V noci zmizely betonové zábrany, a most je tak plně průjezdný poprvé od loňského srpna, kdy silničáři odhalili nečekaně velké poškození a most musel být nakrátko zcela uzavřen.

Most během rekonstrukce získal nové železobetonové římsy, původní byly v havarijním stavu. Má také nové protihlukové stěny a systém odvodnění. Obnovena byla rovněž izolace. „V tuto chvíli je most zcela bezpečný pro provoz, který na něm probíhá,“ řekl mluvčí Technické správy komunikací Tomáš Mrázek.

TSK získala na rekonstrukci mostu, který je jednou z hlavních dopravních tepen hlavního města a denně přes něj přejede téměř 100 tisíc aut, více než 120 milionů korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Lanový most byl dokončen v roce 1996. Přemosťuje železniční trať Praha – České Budějovice a seřaďovací nádraží Praha-Strašnice. Na začátku  srpna na něm dělníci objevili závažné poničení, jeden z nosníků o několik centimetrů poklesl. Nejprve na most nesměly nákladní vozy nad šest tun, na tři dny pak byl most uzavřen pro veškerou dopravu. Kvůli uzavírce se tvořily kolony.