O olympiádě by mohli rozhodnout Pražané v referendu

Praha - Skupina politiků, architektů a sdružení Arnika společně připravují petici za celopražské referendum o konání olympijských her v metropoli v roce 2020. Chtějí, aby o přihlášení mezi kandidátská města rozhodli obyvatelé hlavního města. Cílem týmu je získat 60 tisíc platných podpisů, což je zákonem dané množství, při jehož dosažení by pražský magistrát musel referendum vypsat, řekla senátorka Soňa Paukertová (SOS).

Domácnosti v hlavním městě obdrží do poštovních schránek tiskové materiály, na nichž bude argumentace pro referendum a zmenšená podpisová listina. Lidé tak budou moci materiál podepsat a odeslat jej poštou na adresu přípravného výboru. „Myslíme si, že by se občané k tomu vyjádřit měli. Není možné takhle zásadní rozhodnutí udělat někde na magistrátu v kanceláři,“ vysvětluje Martin Skalský ze sdružení Arnika.

Podpisová akce by měla stát zhruba 150 tisíc, peníze na podporu odpůrců olympiády dodají jak soukromníci, tak hnutí Starostové a nezávislí a další organizace. Magistrát se chce otázkou pořádání olympiády zabývat na podzim, primátor Pavel Bém ale myšlenku referenda úplně neodmítl: „Olympiáda je projekt český, a nikoliv pouze pražský. Proto je na místě uvažovat, když už o referendu, tak celorepublikovém, nikoliv pouze pražském.“

To však ostře kontrastuje s loňským primátorovým vyjádřením, že všelidové hlasování by se mohlo konat pouze v případě, že by souhlas s konáním her byl výkonem státní moci. Za to také Béma kritizuje místostarosta Vysokého Pole Stanislav Polčák.

Praha se při kandidatuře pro pořádání her v roce 2016 neprobojovala ani do druhého kola, na jejich propagaci a přípravu už přesto vydala přes 100 milionů korun. Petiční výbor proto doufá, že se mu podaří podpisy sehnat už do letošního léta, aby pražský magistrát za kandidaturu ušetřil.

Návrhy olympijských sportovišť
Zdroj: ČT24