Obce na Táborsku sepsaly petici za opravu silnice

Stádlec (Táborsko) – Úbytek turistů a tedy i zákazníků v místních obchodech trápí obyvatele čtyř obcí na Táborsku. Lidé tam míří, aby si prohlédli empírový stádlecký řetězový most mezi obcemi Stádlec a Dobřejice, dostat se k němu však není jednoduché. Silnice je totiž rozbitá a kraj, kterému patří, se nemá k její opravě. Obyvatelé okolních obcí proto sepsali petici, v níž žádají, aby byla zničená vozovka urychleně zrekonstruována.

Silnice je hrbatá, vytlučená, má nezpevněné krajnice a poslední kompletní rekonstrukce tu byla zhruba před 40 lety. Podle obyvatel Dobřejic se podobá spíše tankodromu a ničí tlumiče a pérování. Turisté se po takto zničené vozovce bojí jezdit. Místní lidé musí, vlaky v okolí nejezdí a neexistují paralelní tahy.

Místním tak došla trpělivost a sepsali petici. Silnice je pro ně důležitou lokální spojnicí. Požadují, aby silnici Jihočeský kraj, do jehož správy patří, opravil co nejdříve. Dnes přišla odpověď. Krajští radní dali lidem za pravdu.

„Petici podepsalo 191 občanů. Nebyli to jen obyvatelé Dobřejic, ale i chataři,“ uvedla starostka Malšic Miloslava Šebková.

Jihočeský kraj díky petici zařadil opravu stádlecké silnice do tzv. bílé knihy a zbudou-li mu peníze, opraví se její vozovka příští rok. Šestnáctikilometrový úsek má stát dvacet milionů korun.