Topolánek odjel do Štrasburku

Praha - Premiér Mirek Topolánek odjel do Štrasburku. Musí europoslancům podat zprávu o výsledcích posledního evropského summitu sedmadvacítky. Řeč bude zcela jistě i o vyslovení nedůvěry jeho vládě. Zatím nelze odhadnout, jaký vliv bude mít pád jeho vlády na české předsednictví. Dle slov Topolánka oslabíme.

„Může to zkomplikovat naši vyjednávací sílu, protože si partneři zvykli, že vyjednáváme tvrdě, ty kompromisy, na kterých se dohadujeme, v tomto smyslu to naše postavení oslabí. Naše administrativa je ale jinak připravená tak, že to zvládne i bez těch politiků,“ vyjádřil se Topolánek. Vládu potopila opozice společně se čtyřmi poslanci ODS a Strany zelených. Otázkami zůstává, koho pověří prezident Václav Klaus sestavením nové vlády nebo kdy budou případné předčasné volby. Premiér a šéf Evropské rady Mirek Topolánek zamířil do Francie.

Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla jsme si poškodili jméno a projeví se to v ekonomické oblasti. „Co se týče Evropy, dali jsme za pravdu Sarkozymu, když šíří to, že malé země nemají vést Evropu,“ dodal. Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka vláda dostala to, co si zasloužila. „Nedokázala řešit otázky krize, otázky dopadů krize na českou ekonomiku,“ podotkl.

Opozice teď chce prosadit úřednickou vládu, s tím ale ODS nesouhlasí. Rozpor mezi největšími parlamentními stranami je i ohledně termínu konání případných předčasných voleb. Topolánek by byl nejradši, kdyby lidi šli k urnám už v létě, podle Paroubka ale volby nelze realizovat dřív než na podzim.