Tlustý dal přednost Klausovi před Topolánkem

Praha - Poslanec Vlastimil Tlustý, který včera jako jeden ze čtyř poslanců hlasoval společně s opozicí proti vládě Mirka Topolánka, se podle svých slov musel rozhodovat, zda se postavit na stranu premiéra Mirka Topolánka, nebo prezidenta Václava Klause. Tlustý v rozhovoru pro ČT řekl, že vzhledem k tomu, že postup předsedy Topolánka směřuje proti prezidentu Klausovi, rozhodl se tudíž postavit na stranu prezidenta. Poslanec se dále domnívá, že nejde o žádnou katastrofu a české předsednictví není nijak ohroženo. Tlustý navíc ČT řekl, že za ním ráno přislo několik poslanců ODS, aby mu poblahopřáli ke včerejšímu postupu. Počet ani jména nespecifikoval. „Nikdo mi nepřišel nadávat. Věci nejsou tak, jak tvrdí Mirek Topolánek,“ dodal.

„V žádném případě to nebylo snadné rozhodování. Byla vytvořena situace, a to ne mnou, ale zejména premiérem Topolánkem, ve které já jsem se musel rozhodovat mezi Topolánkem a Klausem. Já bych byl samozřejmě radši, kdybych do takové situace nebyl postaven, kdybych mohl podporovat oba, ale postup předsedy Topolánka jasně směřoval a směřuje proti prezidentu Klausovi a v takovém případě je jasné, že já se postavím na stranu prezidenta Klause,“ vysvětlil svůj včerejší postoj Tlustý.

V souvislosti s nadcházejícím vývojem si je Tlustý jist, že prezident Klaus nepověří sestavením vlády žádného levicového politika. „To znamená, že všechny řeči o pomoci komunistům a sociálním demokratům k moci jsou úplný nesmysl,“ podotkl Tlustý s tím, že vítězství levice může přijít jedině v příštích volbách, a pokud v nich levice vyhraje, nikdo jejímu vládnutí nezabrání. „Já jsem přesvědčen, že období, které nyní nastává, je jedinou možností, jak takovému vítězství zabránit,“ dodal Tlustý. Politik také popřel, že by se před hlasováním domlouval s šéfem opozice Paroubkem. „Do Paroubkova tábora nepatřím a nikdy se do něj posunout nenechám,“ řekl s tím, že sněmovnou kolovaly i fámy o tom, že za podporu vlády dostane křeslo šéfa ČEZU, a stejný post dostane i od protistrany v případě, když vládu potopí.

Dolejš: Koalice si za to může sama

Místopředseda komunistů Jiří Dolejš ve Studiu 6 řekl, že hlasování rozhodli dva lidé - ministr životního prostředí Martin Bursík, který si rozhádal vlastní poslanecký klub, a premiér Topolánek, který se nedohodl s lidmi, kteří mají blízko k prezidentu Klausovi.

Rakovnická ODS bude o vyloučení Tlustého jednat příští týden

Poslanecký klub ODS, který včera vyloučil ze svých řad Tlustého, se vyslovil i pro jeho odchod z ODS, stejně tak pro odchod Jana Schwippela, který rovněž pomohl vládu potopit. Místní sdružení ODS v Rakovníku bude proto příští týden o případném vyloučení poslance Vlastimila Tlustého ze strany jednat. „Vylučování, to by jim šlo,“ komentoval to Tlustý v odpoledním Studiu ČT24. Podle svých slov do žádné jiné politické strany nesměřuje a nechává věcem volný průběh, protože věří, že na trhu uplatnění najde.

Ptejte se rebela Tlustého on-line

Vlastimil Tlustý bude v pátek od 14:00 hostem chatu na webu ČT24.cz. Vydrží v ODS, která ho chce vyloučit, nebo odejde sám? Ptejte se na pád vlády, jeho vztahy s prezidentem Klausem nebo proč se postavil proti zbytku ODS a premiéru Topolánkovi.

Předseda rakovnické ODS Zdeněk Nejdl uvedl, že někteří místní členové už vyjádřili svou touhu po vyloučení Tlustého. „Ale zase nemám názorů tolik, aby se z toho dalo něco usuzovat,“ poznamenal Nejdl. Sám ještě není rozhodnutý, jak bude o Tlustém hlasovat. „Jsem z toho zklamán, ale musím to ještě zvážit,“ řekl Nejdl. Podle něj existoval minimálně jeden argument, proč Tlustý neměl kabinet potopit, a tím je české předsednictví EU. „To, co udělal, je špatně,“ postěžoval si Nejdl.

Rakovnické sdružení o osudu Tlustého rozhodovalo již loni na podzim v souvislosti s kauzou bývalého poslance Jana Moravy. Tehdy se za Tlustého postavilo, přijalo však usnesení, podle nějž by měl v případě hlasování o důvěře vládě Mirka Topolánka podpořit současnou koaliční vládu, což poslanec v úterý neučinil.

Stanovy umožňují vyloučení člena například pro porušení programu, Tlustý se ale podle Nejdla hájí tím, že on jediný prý ve straně program ODS důsledně dodržuje. V úvahu tak podle předsedy připadá možnost poslance vyloučit kvůli porušení vnitřních usnesení. O Tlustém by měla v úterý jednat rada místního sdružení a ve čtvrtek místní sněm.