Kdo bude chtít do konce března pas - má smůlu

Praha - V pasech s biometrickými údaji přibudou od dubna otisky prstů. Úřady teď mají zhruba týden na to, aby se na změnu připravily. Pro všechny zájemce o takový cestovní doklad to ale taky znamená, že úřady ode dneška do 31. března zastavily příjem žádostí. A nevydávají se ani už hotové pasy, jedinou výjimkou jsou tzv. bleskové pasy bez citlivých dat, platné půl roku. Pro ty si lidé přijít můžou.

Změna se týká jen lidí, kteří už mají pasy s biometrickými údaji. Pro ostatní, kteří mají sice starší, ale platné pasy, se nic nemění. Nové pasy budou mít stejný fialový design a na první pohled nepůjdou rozeznat. Na čip uvnitř pasu se ale nahrají další citlivá data. Otisky prstů poputují stejně jako fotografie do centrální evidence cestovních dokladů, kterou spravuje ministerstvo vnitra: „Údaje jsou uchovávány 60 dnů, pak jsou zničeny a občané nemusí mít strach, protože jsou na speciálních počítačích, ke kterým se nedostane neoprávněná osoba,“ ujišťuje mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.


Kvůli otiskům prstů se procedura na úřadech protáhne asi o deset minut, snímkují se totiž oba ukazováčky, která navíc musí být čisté a suché. To může zkomplikovat proceduru hlavně u mladších dětí. Biometrické pasy ale musí mít až děti od šesti let. Úřady ujišťují, že odstávka neohrozí ani cesty do zámoří - i proto, že lidé počítají s obvyklou měsíční lhůtou, než se pas vyrobí. Doklad na cesty s dvojitou informací o jeho majiteli není českou specialitou, ale povinnost schválená Evropskou unií.

Biometrické pasy jsou nutné například při cestě do Spojených států. USA novými pasy podmiňovaly zrušení vízové povinnosti. Turisté, kteří mají cestovní pas s biometrickými údaji, se mohou do systému registrovat bezplatně zde. Americká strana vyžaduje vyplnění řady osobních údajů, včetně důvodu cesty a místa, kde bude žadatel v USA pobývat. Letecké společnosti rovněž předávají americkým údajům detailní informace o cestujících do USA, včetně jejich jména, adresy, čísla kreditní karty a letového plánu.