ČD sjednotí barvy svých vlaků

Praha - České dráhy (ČD) chtějí postupně sjednotit barvy svých vlakových souprav, které jsou nově natírány kombinací tmavě modré, světle modré a světle šedé barvy. Novými barvami se tak budou ČD v době nastupující liberalizace železniční dopravy lišit od konkurence. Do konce letošního roku by mělo na české železnici jezdit nejméně třicet vozů a deset lokomotiv, které už budou mít nový nátěr.

„Všechny moderní firmy dbají na to, aby měly jasný korporátní vzhled. Podívejte se na letecké dopravce, bankovní pobočky, čerpací stanice nebo řetězce restaurací. Většinu z nich poznáte na první pohled už na dálku. Vlaky ČD musí být také jasně identifikovatelné,“ řekl generální ředitel ČD Petr Žaluda. Přebarvení vlakových souprav ČD podle Žaludy zabere několik let, protože ČD nyní provozují zhruba 4000 vagonů a 1000 lokomotiv.

Podle Žaludy by bylo i velmi nehospodárné všechny vlaky teď hromadně přelakovávat. Od poloviny letošního roku budou ČD dávat na všechny opravované vozy jen tyto nové barvy. Zároveň jednají s dodavateli nových souprav, aby začaly vlaky co nejdříve vyjíždět z továren v novém barevném řešení. Změna se týká například krajských motoráků Regionova nebo nových pantografů CityElefant. Postupné přebarvení vlaků tak podle Žaludy nebude pro ČD znamenat vyšší náklady.

Nové barevné řešení vytvořilo pro ČD grafické studio Najbrt, se kterým dráhy spolupracují od roku 2006, tehdy tato společnost vyhrála výběrové řízení na grafický design ČD.

České dráhy loni v osobní dopravě prodělaly téměř čtyři miliardy korun, především kvůli regionální dopravě objednávané kraji. Ztrátu vykázal i provoz pendolin a další činnosti.