Klaus pověří toho, kdo mu přinese 101 poslaneckých hlasů

Praha - Prezident Václav Klaus převzal dnes odpoledne na Hradě od premiéra Mirka Topolánka (ODS) demisi trojkoaličního kabinetu. Odstupující vláda, které sněmovna v úterý vyjádřila nedůvěru, zatím zemi povede dál. Po krátkém jednání pak Klaus uvedl tři základní principy, které jsou pro něj při sestavování vlády nezbytné. Řešení musí být hlavně rychlé, a to s ohledem na hospodářskou krizi i na předsednictví Evropské unie. Klaus také nepřipustí neřešení situace a setrvání v provizorním stavu. Popřel tak spekulace, že by Topolánkova vláda v demisi dovládla do konce předsednictví nebo do předčasných voleb.

Klaus také uvedl, že je připraven jmenovat pouze takovou vládu, která bude založena na politické shodě v Poslanecké sněmovně - přeběhlictví prý nepřichází v úvahu. „Pokud by mi Mirek Topolánek nebo někdo jiný byl schopen přinést nejméně 101 poslanců, dal bych mu k tomu příležitost,“ dodal prezident.

Klaus se už zítra sejde s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem a lidoveckým předsedou Jiřím Čunkem. Premiér Topolánek po jednání s Klausem uvedl, že bude jeho kabinet až do vystřídání dělat vše, aby udržel stabilitu. Topolánek také preferuje rychlost při sestavování kabinetu, vláda prý ale nemůže být plnohodnotná, a proto ho zajímá i rychlost vyvolání předčasných voleb.

Krátce po schůzce Klause s Topolánkem vystoupil se svým prohlášením i předseda ČSSD Jiří Paroubek. Podle něj je pochopitelné, jaké podmínky Klaus nastavil, zároveň ale bude velice těžké je splnit. Proto prý do hry znovu vstupuje Paroubkův koncept, aby Topolánkova vláda dovládla do konce evropského předsednictví a pak by nastoupil kabinet odborníků s širokou podporou politických stran. Předčasné volby by se mohly konat například v říjnu.

Paroubek také odmítl, že by se on nebo někdo z ČSSD pokoušel na svou stranu získat 101 poslanců: „Já budu trvat na systémovém a politicky korektním řešení.“

Klaus prý tlačí do hry sociální demokraty

Podle předsedy poslaneckého klubu lidovců Pavla Severy směřují podmínky nastavené prezidentem k dohodě minimálně tří stran, a to ODS, ČSSD a KDU-ČSL. „Pan prezident tlačí do hry za každou cenu dohodu s ČSSD, protože jinak ty hlasy dohromady nedáme.“ Dohoda s komunisty prý podle Severy nepřichází v úvahu.

Cílem lidovců je co nejkratší období nestability, proto by se dohodě se dvěma nejsilnějšími stranami zřejmě nebránili. ODS a ČSSD si ale každá stanovila dost odlišné podmínky pro případnou dohodu. „Pokud každý s těch velkých hráčů sleví, tak se ta dohoda najít může,“ dodal Severa. Ten také označil případnou renesanci opoziční smlouvy mezi dvěma nejsilnějším stranami za nepříliš šťastné řešení. Jednání o nové vládě by měl v každém případě vést premiér Topolánek.

Předseda zelených Martin Bursík pak v Interview ČT24 označil Klausovy podmínky za nesplnitelné. Charakterizoval je jako „protažení slona nadvakrát uchem jehly“. Prezident se prý snaží o vytvoření velké koalice, kterou ale ODS i ČSSD odmítají. Bursík také uvedl, že se předsedové dosavadních koaličních stran na odpoledním setkání dohodli na intenzivní komunikaci a koordinaci svých kroků v rámci dosavadní trojkoalice. „Je tady snaha nečinit nic, čím bychom jeden překvapovali druhého,“ dodal.

Prezidentův tajemník: Topolánek vládu sestavovat nemusí

Prioritou Hradu je především vytvoření stabilní vlády. V rozhovoru pro Českou televizi připustil ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta Ladislav Jakl, že Topolánek nemusí být nutně pověřen sestavením nové vlády. Přitom pověření dosavadního premiéra považuje vedení ODS za jediné možné další řešení. „Není to automatické a nemělo by to být automatické. Stejný model totiž vede ke stejnému výsledku a pak prezident nepochybně nebude riskovat, aby byla sestavena vláda na stejném půdorysu a se stejnými chybami jako nyní,“ informoval Jakl.

Topolánek navíc ve večerním vysílání České televize Klause obvinil z podílu na pádu vlády spolu s poslancem Vlastimilem Tlustým a pražským primátorem Pavlem Bémem.

Ladislav Jakl
Zdroj: ČT24