Podle sněmovní komise stojí zpráva BIS ke kauze Savoy na podložených informacích

Praha - Premiér Mirek Topolánek (ODS) nemá podle názoru poslance Jeronýma Tejce (ČSSD) pravdu, když říká, že existovalo spiknutí s cílem ovlivnit loňskou volbu prezidenta republiky. Tejc to uvedl po dnešním jednání sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby. Její členové se seznámili se zprávou BIS ke kauze Savoy a následně se shodli na tom, že zpráva sestavená na objednávku premiéra Mirka Topolánka stojí na podložených informacích.

Tejc k dnešnímu jednání komise řekl, že vedení civilní kontrarozvědky  seznámilo členy s materiálem, který služba kvůli kauze Savoy předložila vládě a který byl zpracován na základě ústního pokynu ministerského předsedy. „Informace, které jsme předali, jsou druhotným produktem naší práce na zcela jiném případu, který s kauzou Savoy vůbec nesouvisí,“ vysvětloval mluvčí BIS Jan Šubert.

Zpráva BIS, kterou premiér a vláda dostali, byla podle Tejce doložena konkrétními poznatky. Komise se prý nezabývala informacemi, jež vládě předaly ostatní tajné služby a bezpečnostní složky státu. Členové komise také dospěli k závěru, že se činnost BIS v této věci netýkala volby prezidenta České republiky. „Já se neobávám zveřejnění těch informací v tom smyslu, že by snad mohly ohrozit sociální demokracii,“ podotkl Tejc. Další člen komise Zdeněk Boháč ale uvedl, že na jednání zazněly velice zásadní a pro něj šokující informace, které by měly dány k dispozici i poslancům.

Úvahy o manipulaci volby, v níž byl hlavou státu znovu zvolen Václav Klaus, se objevily po úniku záznamu schůzky v pražském hotelu Savoy mezi prezidentovým kancléřem Jiřím Weiglem a lobbistou Miroslavem Šloufem (ČSSD). Topolánek tvrdí, že důkazy o manipulaci má a je připraven je předložit při uzavřeném jednání dolní komory. Podle něj celou věc řídili a organizovali někdejší šéf české civilní rozvědky Karel Randák a Petr Dimun, který je nyní odpovědný za marketing opoziční ČSSD. Oba to ale popřeli. Sociální demokracie naopak tvrdí, že to je právě vláda a Topolánek, kdo ovlivňuje a manipuluje bezpečnostní služby i média.