Řešení politické krize pokračuje na Hradě

Praha - Prezident Václav Klaus si dnes vyslechne představy politických lídrů o řešení krize po pádu vlády. Na Hrad si pozval šéfa nejsilnější politické strany Jiřího Paroubka a lidoveckého předsedu Jiřího Čunka. Dnešní tisk spekuluje o tom, že by předsedou vlády mohl být jmenován bývalý šéf sociální demokracie Miloš Zeman. Přestože by za ním mohla stát část sociální demokracie, jen těžko lze předpokládat, že by s takovou variantou mířil na Hrad právě Jiří Paroubek. Ten již dřívě řekl, že sociální demokracie by podpořila případnou úřednickou vládu, která by zemi dovedla k předčasným volbám. Sociální demokracie také deklarovala, že nepodpoří stávající koaliční koncept. Úřednickou vládu nevyloučili ani lidovci.

Prezident uvedl tři podmínky, které se musí splnit při sestavení nové vlády. Jsou jimi rychlý vznik nového kabinetu, jistý mandát pro bezproblémové vykonávání Českého předsednictví a to, že se na nové vládě musí dohodnout strany ve sněmovně. Samozřejmostí je záruka 101 hlasů. „Pokud by mi Topolánek nebo někdo jiný byl schopen přinést nejméně 101 podpisů poslanců slibujících umožnění vzniku jeho budoucí vlády, dal bych mu k tomu příležitost.“

101 hlasů - spíše zázrak než realita

Výkonná rada ODS Klause za požadavek 101 hlasů ještě včera večer odsoudila. Podle ní tím dává prostor komunistům. „Pan prezident podmínil jmenování nového premiéra sehnáním 101 hlasu v poslanecké sněmovně a výslovně nezmínil, že to má být bez hlasů komunistů. Buď je to nedorozumění, nebo to myslel vážně, snad se to vysvětlí,“ podotkl ministr vnitra Ivan Langer. Většina politiků se shoduje na tom, že podmínky prezidenta jsou nesplnitelné. „Bylo by to rovno zázraku, ale zázraky se někdy konají,“ vyjádřil se Jiří Paroubek.

Občanští demokraté stojí za svým předsedou Mirkem Topolánkem. Její výkonná rada už stanovila i vyjednávací tým. Kromě premiéra v něm je první místopředseda strany David Vodrážka a šéf sněmovního klubu Petr Tluchoř. Téměř jediným, kdo se nestaví ke Klausovým požadavkům negativně, je šéf lidovců Jiří Čunek. „Tím solitérem a tím jediným hráčem v uvozovkách je tady dneska pan prezident,“ řekl.

Odstupující premiér Mirek Topolánek předává prezidentovi Václavu Klausovi demisi vlády.
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK