Na Olomoucku podraží jízdné v autobusech

Olomouc - V Integrovaném dopravním systému Olomouckého kraje (IDSOK) podraží v polovině příštího týdne jízdné. Zvýší se v průměru o devět procent. Hlouběji do peněženky si budou muset sáhnout i lidé využívající městskou hromadnou dopravu (MHD) v Olomouci, Přerově a Prostějově. Podle vedení radnic i kraje nelze kvůli rostoucím nákladům dopravců udržet současné ceny jízdenek. V olomouckých autobusech a tramvajích podraží od středy základní jízdné o dvě koruny na 12 korun.

Výše jízdného IDSOK závisí na počtu projetých územních zón, kterých je v kraji 24. Za jízdu jednou zónou nyní lidé platí sedm korun, nově to bude o korunu více. Dvouzónová jízdenka podraží o dvě koruny na 14 Kč. Například jedenáctizónová bude stát 73 korun, o pět korun více než v současné době.

V autobusech a tramvajích olomoucké MHD podraží od středy základní jízdné o dvě koruny na 12 korun. Úprava se dotkne také cestujících, kteří využívají časové jízdenky. Za měsíční budou nově platit 300 korun, o 60 korun více než nyní. Cena čtvrtletní vzroste o 180 korun na 780 korun.

V prostějovské a přerovské městské hromadné dopravě se zvýší od 1. dubna základní jízdné shodně o korunu na osm korun. Čtvrtletní jízdné bude v Prostějově nově stát 500 korun, měsíční 200 korun. V Přerově lidé nově zaplatí za čtvrtletní 570 korun, za měsíční 200 korun.