Podle BIS údajně za kauzou Savoy stojí Randák a Dimun

Praha - Tajná zpráva Mirka Topolánka, o níž premiér tvrdí, že odhaluje pokus zmanipulovat loňskou volbu prezidenta, se opírá z velké části o odposlechy, které mu dodala tajná služba BIS. Dnes o tom informoval server Aktuálně.cz s tím, že mu to potvrdil důvěryhodný zdroj, který je detailně obeznámen se zprávou pro premiéra. Podle BIS byl do kauzy zapojen bývalý šéf rozvědky Karel Randák a poradce předsedy ČSSD Jiřího Paroubka Petr Dimun.

Server uvádí, že přepisy odposlechů dodala premiérovi tajná služba BIS poté, co policie ani po roce nenašla důkazy pro Topolánkovo tvrzení, že za únikem informací a videa ze schůzky Klausova kancléře Jiřího Weigla s někdejším komunistickým aparátčíkem a dnes vlivným lobbistou Miroslavem Šloufem stojí Lidový dům a někdejší šéf rozvědky Karel Randák.

Randáka BIS sleduje od doby, co ho vláda Mirka Topolánka kvůli ztrátě důvěry před dvěma lety odvolala. Tajná služba Randáka rovněž odposlouchává a nyní premiérovi dodala informaci, že podle odposlechů byl někdejší šéf špiónů do kauzy Savoy zapojen. „Z té zprávy vyplývá, že při sledování pana Randáka BIS údajně přišla na to, jak nahrávka unikla ven,“ potvrdil serveru vysoce důvěryhodný zdroj, který je detailně obeznámen se zprávou pro premiéra.

BIS ve své zprávě uvádí, že Lidový dům je do případu zapleten přes Paroubkova poradce Petra Dimuna. S obviněním přišel premiér už loni. „Kauza Savoy je nejotřesnějším polistopadovým případem politické manipulace. Zneužití bezpečnostních služeb v politickém boji a ovlivňování médií,“ uvedl k tomu Topolánek nedávno.

Randák ani Dimun nebyli kvůli úniku nikdy obviněni

Randák ani Dimun ale dodnes nebyli obviněni a policie proti nim nezasáhla. Nikdy se totiž nenašly dost silné důkazy o tom, že by se na úniku videa skutečně podíleli. Jak je to možné, když BIS o roli obou mužů v kauze Savoy ve zprávě pro premiéra nepochybuje, dodnes nikdo nevysvětlil.

„Tam není žádný důkaz, že jsem byl zapojen. Nebyl jsem zapojen,“ brání se Randák a dodává: „BIS jednala na základě ústního pokynu premiéra. To je vysoce nestandardní záležitost. Za normálních okolností se služby neúkolují ústním pokynem, ale usnesením vlády nebo písemně.“

Úvahy o manipulaci volby, v níž byl hlavou státu znovu zvolen Václav Klaus, se objevily po úniku záznamu schůzky v pražském hotelu Savoy mezi prezidentovým kancléřem Jiřím Weiglem a lobbistou Miroslavem Šloufem (ČSSD). Topolánek tvrdí, že důkazy o manipulaci má a je připraven je předložit při uzavřeném jednání dolní komory. Podle něj celou věc řídili a organizovali Randák a Dimun, který je nyní odpovědný za marketing opoziční ČSSD. Oba to ale popřeli.

Weigl přiznal, že se Šloufem probíral Klausovu podporu

Záznam schůzky mezi Weiglem a Šloufem v pražském hotelu Savoy pořízený bezpečnostní kamerou loni zveřejnil server Aktuálně.cz kvůli podezření, že prezidentův spolupracovník hledal u kontroverzního lobbisty pomoc pro Klausovo zvolení. Oba muži tehdy tvrdili, že se dvakrát sešli kvůli Weiglovým narozeninám a rozhodně ne kvůli prezidentské volbě. Weigl však později při výslechu u státního zástupce přiznal, že se Šloufem kromě jiného probíral to, zda by na Klausovu podporu měl vystoupit expremiér Miloš Zeman.

Ve čtvrtek o kauze jednala sněmovní komise pro kontrolu BIS. Vedení civilní kontrarozvědky komisi seznámilo s materiálem, který služba kvůli kauze Savoy předložila vládě a který byl zpracován na základě ústního pokynu ministerského předsedy. Po jednání poslanec Jeroným Tejc (ČSSD) uvedl, že premiér Topolánek nemá pravdu, když tvrdí, že existovalo spiknutí s cílem ovlivnit loňskou volbu prezidenta republiky.