Premiér: Lisabon by měl být schválen do června

Praha - Premiér Mirek Topolánek očekává, že Lisabonská smlouva bude v českém Senátu přijata nejpozději do červnových evropských voleb. V dnešních Otázkách Václava Moravce tak reagoval na obavy ministrů zahraničí Evropské unie, kteří se v pátek a sobotu sešli na neformálním zasedání v Hluboké nad Vltavou.

„Budu plédovat pro schválení Lisabonské smlouvy, a to s co nejmenšími šrámy a s co nejmenšími dělícími rovinami uvnitř ODS,“ uvedl Topolánek s tím, že si myslí, že do evropských voleb bude Lisabon v Senátu schválený.

Zatímco sněmovna smlouvu již schválila, horní komora Parlamentu se jí bude zabývat nejdřív v dubnu. ODS totiž chce počkat na přijetí souvisejících prováděcích novel, které mají zamezit převodu pravomocí na EU bez souhlasu obou komor Parlamentu. Přijetí novel si senátoři vládní ODS dali jako jednu z podmínek ratifikace Lisabonské smlouvy. ČSSD, KDU-ČSL a nestraníci z Klubu otevřené demokracie dokument bez hlasů z ODS neprosadí. 

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg v sobotu po hovorech se svými evropskými partnery prohlásil, že z celé Evropy cítí obavy z vývoje v Česku, kde padla vláda, a možných dopadů na ratifikaci smlouvy, a tím i na rozšiřování unie. Schwarzenberg současně varoval, že zamítnutí dokumentu v Praze by vedlo k „naprosté izolaci“ Česka v EU. K dokumentu se také musí ještě vyjádřit Irsko, které tento rok plánuje opravné referendum.