Návštěva Obamy omezí pražskou dopravu

Praha - Návštěva amerického prezidenta Baracka Obamy omezí během víkendu pražskou dopravu zejména v okolí Evropské ulice, Kongresového centra na Pankráci a také kolem Pražského hradu nebo u hotelu Hilton. Omezení se dotknou i metra na trase C, kde může být na chvíli přerušen provoz. Okolí pražského Kongresového centra se v sobotu zcela uzavře pro automobilovou dopravu a řidiči budou muset počítat s objížďkami. Na Evropské třídě budou platit zákazy zastavení, dopravní opatření se dotknou také ruzyňského letiště. V ulicích, kde se bude pohybovat americký prezident a jeho doprovod, budou probíhat krátkodobá omezení v dopravě. Kvůli projevu Obamy pojede v Praze i speciální tramvaj.

Obama přiletí v sobotu 4. dubna v odpoledních hodinách, přibližně kolem šesté, jeho odlet je plánován na neděli půl sedmou večer. Při příletu i odletu Air Force One na ruzyňské letiště bude asi na 30 minut přerušen letecký provoz. Zpoždění se dotkne celkem asi 60 letů a téměř 4 000 lidí.

Dopravní omezení začínají platit už v sobotu ráno

Dopravní opatření budou platit od sobotního rána devíti hodin do nedělních osmi hodin večer. Bude omezen automobilový provoz a částečně i MHD. Omezení se dotknou i Evropské, kde může být provoz přerušen i na několik desítek minut, než se celá prezidentova kolona přesune. V uvedené době bude nejspolehlivějším dopravním prostředkem pro cestu na letiště metro a jeho trasa B do konečné stanice Zličín a poté autobus číslo 100. Podle Jiřího Duška z pražského dopravního inspektorátu budou krátkodobé uzavírky pouze na nezbytně nutnou dobu a opatření budou vycházet z programu amerického prezidenta. 

Uzavírka bude u Kongresového centra

Kvůli návštěvě amerického prezidenta se v sobotu uzavře také okolí pražského Kongresového centra. Neprůjezdné bude celé Pankrácké náměstí včetně přilehlých úseků příjezdových komunikací. Plánovaná objížďka povede ulicí 5. května, dále přes náměstí Hrdinů a ulicí Na Pankráci.

V neděli bude zcela uzavřen sjezd z Nuselského mostu na Pankrácké náměstí. Ve směru do centra řidiči neprojedou do Kongresové ulice a omezení bude i u křižovatky ulic Na Pankráci a Sinkulova. Opatření se dotknou i metra. Stanice Vyšehrad zůstane v provozu, výstup však nebude možný směrem ke Kongresovému centru, lidé budou moci vystupovat pouze na přilehlé lávky přes Nuselský most a Pankrácké náměstí. Uzavřena bude i lávka přes magistrálu.

Kvůli projevu Obamy zavede dopravní podnik i zvláštní tramvajovou linku

Pro cestu na projev Obamy doporučuje policie využít MHD. Pražský dopravní podnik zavede kvůli omezené dopravě v okolí Hradčanského náměstí, kde má v neděli přednést projev Barack Obama, zvláštní tramvajovou linku číslo 32. Město totiž očekává, že by projevu mohlo přihlížet až 30 000 lidí. Tramvaj bude přepravovat cestující od stanice metra Malostranská na Pohořelec, a posílí tím linku 22, která v neděli před desátou hodinou jezdí jen třikrát až pětkrát do hodiny. Tramvaj číslo 32 bude v provozu od 9:00 do 10:15 a od 11:30 do 12:30. Pro lidi, kteří budou mířit na Obamův projev, bude zřejmě nejvhodnější, když vystoupí v zastávkách Brusnice nebo Pohořelec. V provozu bude také bezplatná informační linka na čísle 800 191 817.

Na řadě míst řidiči o víkendu nezaparkují

Motoristé o tomto víkendu nezaparkují například na pravé straně Čiklovy ulice ve směru od Krokovy až po ulici Na Vítězné pláni, stejná situace bude i na pravé straně ulice Petra Rezka v úseku od ulice Na Vítězné pláni směrem k Táborské.

Policie bude kontrolovat trasy, kudy pojedou prezidentské kolony. Budovy, kde bude americký prezident bydlet a které navštíví, dostanou speciální statut chráněný objekt. Na průběh návštěvy bude dohlížet čtyři tisíce policistů z pořádkové, dopravní i kriminální služby. K dispozici je až do pondělního dopoledne také infolinka 800 100 991.

Zákazy parkování v Praze 4