Přílet Baracka Obamy omezí provoz na ruzyňském letišti

Praha - Sobotní odpolední přílet amerického prezidenta Baracka Obamy do Prahy krátkodobě omezí provoz i na ruzyňském letišti, uvedl mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma. Na letadla s plánovaným odletem či příletem v době kolem 17:00 čeká zřejmě zpoždění. Zpoždění se dotkne celkem asi 60 letů a téměř 4 000 lidí. V sobotu bude od 12:00 do nedělní půlnoci kolem Prahy bezletová zóna v okruhu 50 kilometrů. V této zóně bude zákaz provozu letounů bez povolení dispečerů letového provozu. Obama se 4. a 5. dubna v metropoli zúčastní neformálního summitu USA a hlav zemí Evropské unie, které nyní ČR předsedá.

Podle Klímy bude omezení provozu pouze krátkodobé. Bude platit během přiblížení amerického stroje Air Force One a pobytu Obamy na letišti. „S ohledem na statut VIP letu je tomuto letadlu poskytována přednost vůči okolnímu provozu, jak na trati ve vzdušném prostoru ČR, tak i ve fázi přiblížení a přistání na letišti Praha,“ uvedl Klíma. Jinak se prý letounu dostanou „standardní letové služby“. V době příletu Air Force One dojde z bezpečnostních důvodů k omezení provozu letiště, nikoliv k jeho uzavření. Podobná opatření budou platit na pražském mezinárodním letišti také v neděli, kdy bude prezident Spojených států odlétat.

Prezidentský letoun Air Force One, na jehož palubě Obama v sobotu dorazí do Prahy, je upravenou verzí Boeingu 747-200 známého pod názvem Jumbo Jet. Na jeho palubě je prezidentské apartmá, pracovna, konferenční sál, ošetřovna s lékaři i místnost pro novináře.

Kromě Baracka Obamy přiletí na summit Evropské unie a USA také řada dalších významných politiků. Vládní speciály včetně Air Force One skončí u terminálu Jih na takzvané staré Ruzyni. „Letiště se velice důsledně připravuje na koordinaci všech letadel,“ uvedla Krejčí.

Kromě vládních speciálů přiletí do Prahy státníci i charterovými lety a pravidelnými linkami. V permanenci jsou proto VIP salonky, které zřejmě politici z velké části využijí. Vedení letiště proto mimořádně posílilo jejich obsluhu a rozšířilo nabídku služeb.

S dopravními omezeními musejí lidé také počítat na příjezdu na Letiště Praha. Na určitou dobu bude uzavřena Evropská ulice. V uvedené době bude nejspolehlivějším dopravním prostředkem metro a jeho trasa B do konečné stanice Zličín a poté autobus číslo 100. Také ti, kteří pojedou vlastním vozem, by měli volit jinou trasu než přes Evropskou.

Kolem Prahy bude během dvoudenní návštěvy Baracka Obamy vytvořena bezletová zóna v okruhu 50 kilometrů. Do ní nebude moct bez povolení Řízení letového provozu žádné letadlo.

Při předchozí návštěvě amerického prezidenta v roce 2007 stál provoz zhruba půl hodiny. „Oproti návštěvě předchozího amerického prezidenta přiletí současně dalších bezmála třicet státních delegací. O to náročnější je pro nás koordinace všech těchto letů v kombinaci s běžným provozem tak, aby vše probíhalo hladce,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva Letiště Praha Miroslav Dvořák. Provoz na letišti se přerušuje pouze výjimečně. Kromě návštěv významných státníků je důvodem především nepřízeň počasí.

Boeing 747
Zdroj: ČT24/Radek Bathory