Neděle, 10:00, Hradčanské náměstí - veřejný projev prezidenta Obamy

Praha - Plánovaný klíčový projev přednese americký prezident Barack Obama v neděli 5. dubna v 10:00 na Hradčanském náměstí, za zády bude mít panorama Prahy. Podle amerického velvyslanectví v Praze jde o první veřejný projev Obamy v Evropě od inaugurace. „Bude to jediné veřejné vystoupení během jeho cesty po Evropě. Všichni jsou srdečně zváni,“ uvedl zastupitelský úřad. Obama v české metropoli promluví ke světu po návštěvě u prezidenta Václava Klause.

Pražané si budou moci poslechnout projev amerického prezidenta na Hradčanském náměstí na vlastní uši, bude totiž veřejný. Lubomír Kvíčala z Ochranné služby Policie ČR ale případné návštěvníky varuje: „Chci požádat všechny, kdo se chtějí zúčastnit tohoto projevu, aby si s sebou nebrali žádná zavazadla, nebrali si s sebou žádné kovové předměty. Protože všechno, co budou mít s sebou a nebude vpuštěno, bude vyhozeno.“

Po projevu by se pak americký prezident měl zřejmě kolem 11:00 přesunout do Kongresového centra, kde se koná vrcholná schůzka politiků EU a USA.

Pražský projev Baracka Obamy podle agentury DEMA zajímá každého druhého Pražana. Možnost spatřit v Praze Baracka Obamu a jeho ženu Michelle vítají tři čtvrtiny žen a dvě třetiny mužů. Podle výzkumu zajímá dění související s Obamovou cestou více než polovinu Pražanů, konkrétně 55 procent. Téměř každý druhý Pražan (47 procent) soudí, že cesta amerického prezidenta bude mít světový význam, 69 procent předpokládá evropský význam a velká většina, 81 procent dotázaných, si myslí, že Obamova návštěva bude významná pro ČR.

Na letišti přivítá Obamu Topolánek i Klausovi

Amerického prezidenta přivítají v sobotu na letišti manželé Klausovi a také premiér Mirek Topolánek. Podle některých hlasů není tato vítací sestava úplně obvyklá. Třeba při minulé návštěvě amerického prezidenta v roce 2007 pozdravili na letišti americkou delegaci v čele s Georgem Bushem ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, kancléř českého prezidenta Jiří Weigl a velvyslanec ČR ve Washingtonu Petr Kolář.

"Pan prezident republiky vítá - jako hostitel - přijíždějící hlavu státu na
letišti nebo na Pražském hradě. Pokud se na Hradě koná ihned po příletu
hosta slavnostní uvítací ceremoniál, očekává pan prezident hosta tam. Pokud se ceremoniál nekoná v daný den, může pan prezident přivítat hosta na letišti," řekl serveru iDnes.cz současný šéf hradního protokolu Jindřich Forejt.