Opozice protlačila zrušení poplatků i zastavení privatizace Letiště Praha

Praha - Koalice v souladu s pondělními dohodami pomohla ČSSD schválit projednávání jejích protikrizových opatření ve sněmovně. Opozice následně posunula do druhého čtení návrhy na zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví a na zamezení privatizace Letiště Praha. Program schůze schválilo 150 ze 167 přítomných poslanců, proti byli jen poslanci ODS Daniel Petruška a Boris Šťastný. Dvacítka poslanců z ODS a KDU-ČSL se hlasování zdržela, stejně jako bývalí vládní poslanci Jan Schwippel a Olga Zubová.

ČSSD uspěla s návrhem zákona, kterým chce vládě zabránit v privatizaci Letiště Praha. Vládním poslancům se dnes nepodařilo normu zamítnout. Sociálním demokratům pomohli nejen komunisté, ale i bývalé členky Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková.

Sněmovna o projednávání zákona rozhodla i přes ujištění ministra financí Miroslava Kalouska, že současný kabinet už letiště privatizovat nebude. Sociální demokraté chtějí uzákonit, aby letiště zůstalo v rukou státu. Přistoupit by byli ochotni nanejvýš na to, aby letiště získaly firmy, jejichž je stát stoprocentním vlastníkem.

Prodej pražského letiště jako celku jedinému strategickému partnerovi schválila odstupující vláda Mirka Topolánka počátkem loňského června. S návrhem ale přišel už za Paroubkovy vlády tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka. Soutěž ale zatím nebyla vypsána a současné vládě se už asi ani nepodaří stanovit její podmínky. Přesto se vláda, na rozdíl od opozice, obává možných arbitráží.

Tažení proti poplatkům pokračuje

Vládním stranám se také nepodařilo zamítnout opoziční návrh na zrušení zdravotnických poplatků. Spolu s opozicí hlasovaly pro další projednání předlohy opět bývalé členky Strany zelených, svůj hlas přidal i nezařazený Evžen Snítilý. Šanci dostal zároveň i druhý návrh na zrušení poplatků z dílny KSČM. Ani na jeho zamítnutí nenašla koalice dost hlasů. Oba tisky nyní putují do zdravotnického výboru Poslanecké sněmovny.

Opozici se podařilo dosáhnout také zkrácení lhůty projednání návrhů. První předlohu, kterou sepsal Moravskoslezský kraj, by měl výbor probrat do měsíce. Druhý návrh, pod nějž se podepsala stínová ministryně KSČM pro zdravotnictví Soňa Marková, pak do 20 dnů. Od středy přitom začne platit omezení vybírání poplatků, o kterém poslanci rozhodli již dříve. Poplatky v ambulancích přestanou platit rodiče za děti do 18 let. Dětem a seniorům nad 65 let navíc klesne roční ochranný limit na poplatky u lékaře a platby za léky z 5 000 korun na polovinu.

Poslanci si navzájem podpoří návrhy proti krizi

Koalice schválením dnešního programu splnila svou část pondělní dohody, podle níž si s ČSSD nebudou vzájemně bránit v projednání svých návrhů. Socialisté prohlásili, že jsou v pátek ochotni podpořit projednání vládních návrhů na přechodné zrychlení odpisů firemního majetku kvůli nákupu nového a jsou i pro novelu, která má umožnit podnikům v insolvenci vyplatit zpětně zaměstnancům tři měsíční mzdy. Obojího se totiž týkají i protikrizové návrhy ČSSD. Neshoda zatím stále panuje okolo snížení sociálního pojištění.

Dnes večer prošel do druhého čtení komplexní návrh ČSSD, ve kterém žádá například vyšší daně pro bohaté, nižší DPH, šrotovné nebo 13. důchody. Za to však sklízí kritiku kvůli nízké multiplikaci a vysokým nárokům na rozpočet. Definitivně by se o protikrizových opatřeních mělo rozhodnout ve třetím sněmovním čtení někdy v dubnu.

Regulační poplatky
Zdroj: ČT24