Kvůli BSE na Semilsku nechají veterináři utratit 120 krav

Semily - Kvůli potvrzenému výskytu nemoci BSE u krávy ze zemědělského družstva v Roprachticích na Semilsku nechají veterináři z preventivních důvodů utratit a vyšetřit dalších 120 krav. Přes 100 je jich přímo z Roprachtic, dalších 14 je z osmi chovů v Libereckém, Ústeckém a Středočeském kraji. Mimořádná opatření zde začnou platit tento týden. Majitelé musí zajistit likvidaci zvířat do 90 dnů. Nemoc šílených krav byla v Česku naposledy zaznamenána v prosinci 2007. Od roku 2001 veterináři evidují 29 případů.

„Většinou jde o vrstevnice krávy, u níž se nákaza prokázala,“ poznamenal Václav Švihel z krajské veterinární správy. Podle něj se musí nechat utratit všechna zvířata, která se ve společné stáji narodila rok před a rok po narození postiženého zvířete a která byla spolu s ním ustájena a krmena v prvním roce života.

Postižené krávě bylo pět a půl roku a na nákazu se přišlo při normální porážce. Družstvo v Roprachticích, které drží na mléko 320 kusů dojnic, tak přijde o třetinu chovu. Před pěti lety přitom investovalo 25 milionů korun do výstavby nové stáje. „Máme teď jedinou novou stáj v okrese a nevíme, z čeho zaplatíme úvěr. Nové krávy, které koupíme za finanční náhradu od státu, nebudou dojit,“ podotkl předseda Oldřich Novák.

Po prvním výskytu BSE v Česku nařídila Státní veterinární správa vyšetřovat veškerý poražený skot nad 30 měsíců věku, do té doby se prověřovaly jen rizikové skupiny zvířat. Testování skotu na BSE stálo v Česku od roku 2001 do loňska již více než 1,2 miliardy korun. Přibližně tři čtvrtiny nákladů na vyšetření krav přitom zaplatili tuzemští zpracovatelé a chovatelé.

Mezinárodní úřad pro nákazy zvířat zařadil loni Českou republiku mezi ty země, ve kterých je jen malé riziko BSE. Nebezpečná nemoc BSE je nyní v Česku i v celé Evropě na ústupu.

Krávy
Zdroj: ČT24