Gentlemani silnic zachránili zraněnou ženu

Liberec - Mezi Gentlemany silnic patří ode dneška i Zdeněk Vrabec z Turnova a jeho přítelkyně Martina Čepelíková, kteří zachránili loni v listopadu těžce zraněnou řidičku, která ve velké rychlosti narazila u Hodkovic nad Mohelkou do protihlukové stěny. Dostali ocenění od policie a České pojišťovny a stali se 51. a 52. Gentlemanem silnic v pětileté historii projektu, který je zaměřen na poskytování pomoci při tragických nehodách, informoval o tom mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.

Žena ve Škodě Octavia narazila u Hodkovic nad Mohelkou do protihlukové stěny a zničené auto se odrazilo na silnici, kde je povolená rychlost 130 kilometrů za hodinu. Vrabec za Octavií zastavil svůj nákladní vůz Liaz. Zatímco jeho přítelkyně ošetřovala řidičku s vážným úrazem hlavy, Vrabec upozorňoval ostatní motoristy na nebezpečí, které hrozilo na kluzké vozovce, a zabránil tak hromadné dopravní nehodě.

„Až do nehody u Hodkovic jsem nikdy nikoho nezachraňovala a vždycky jsem si říkala, že bych omdlela. Bojím se krve. Když se to ale stalo, ucítila jsem v sobě spoustu energie. A mohla jsem se naštěstí opřít i o lidi, kteří na místě havárie zastavili jako my,“ řekla Čepelíková. Řidička utrpěla vážné zranění hlavy, byla v bezvědomí, ale dýchala. Pětatřicetiletá Čepelíková telefonovala na záchrannou službu, odkud jí na dálku radili, co dělat.

„Ženě jsme pomáhali ještě s jedním pánem. Ani nevím, o koho šlo. Další muž pomáhal mému příteli v řízení dopravy,“ podotkla Čepelíková. Pětačtyřicetiletý Vrabec a jeho neznámý kolega vytvořili na rychlostní komunikaci prostor pro přistání vrtulníku záchranné služby. „Přiletěl velmi rychle,“ dodal Vrabec.

Podle důstojníka dopravní policie z Liberce Jaroslav Řeháka se zraněná žena z Octavie léčila na traumatologii v krajské nemocnici ještě letos v lednu. „V ohrožení života už pravděpodobně nebyla, z nehody si ale nepamatovala vůbec nic,“ konstatoval Řehák. Co je se zachráněnou řidičkou nyní, neví ani Řehák a ani její zachránci. „Věřím, že je v pořádku. Když jsem jí pomáhala, říkala jsem jí: 'Musíš přežít, musíš přežít,'“ uvedla Čepelíková.

V Liberci před dvěma roky získal stejné ocenění i do té doby nejmladší Gentleman silnic, tehdy čtrnáctiletý Roman Saboor z Rovenska pod Troskami, který při cestě z fotbalu objevil havarovaný vůz ležící na střeše pod silničním svahem a v něm dva zraněné seniory. Svým rychlým jednáním jim tehdy zachránil život.