Randák o kauze Savoy: Nikdo nepředložil jediný důkaz

Praha - Ocitá se pod tlakem obvinění ze strany Mirka Topolánka. Je spojován s případem, kvůli kterému skončí před soudem bývalý pracovník rozvědky Petr Bakeš a specialista na odposlechy Jiří Dvořák. Množina spekulací i vyšetřování v souvislosti s jeho osobou odkazuje až k možnému zmanipulování prezidentské volby. Bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák byl spolu s ředitelem marketingu ČSSD Petrem Dimunem obviňován z umožnění úniku nahrávky schůzky v hotelu Savoy, které se před prezidentskou volbou účastnili Klausův kancléř Jiří Weigl a vlivný lobbista Miroslav Šlouf. Kvůli případu známému jako „kauza Savoy“ Randák nebyl dosud obviněn a znovu odmítl jakýkoliv podíl na úniku nahrávky. Vadí mu zejména neustálé podezřívání bez udání jakéhokoliv důkazu.

„Nijak jsem se na tom nepodílel. Topolánek neustále hovoří, ale nemá jediný důkaz. Mám z toho pocit, že pokud se člověk dostane na vysoký post, může obvinit kohokoliv z čehokoliv bez udání důkazů,“ uvedl Randák v pořadu Studio 6. Proti útokům ze strany premiéra však neplánuje zakročit soudní či podobnou obranou. „Do určité míry mi to vadí, ale možnost dovolat se spravedlnosti je tak malá, že mi nestojí za to, abych se nějak bránil.“

Pro šéfa civilní rozvědky by podle Randákových slov zřejmě nebylo příliš složité podobný materiál získat, sám však namítá, že v dané době již ve funkci nebyl, ani se o podobný čin nikdy nepokusil. Situaci kolem kauzy bývalý šéf rozvědky osobně konzultoval s obžalovaným Petrem Bakešem. „S panem Bakešem jsme mluvili i o jeho osobním stavu, je z toho poměrně zdrcen,“ dodal Randák. Navíc uvedl, že Topolánek údajně osobně zadal Bezpečnostní informační službě (BIS) úkol sledovat šéfa rozvědky. „Jestli to byl Topolánek, nebo vyšetřovatelé, to už nevím, každopádně podle té informace bezpečnostní služba měla jednat na pokyn premiéra.“

Randák ani Dimun nebyli kvůli úniku nikdy obviněni

Randák ani Dimun dodnes nebyli obviněni a policie proti nim nezasáhla. Jak je možná absence důkazů, když BIS o roli obou mužů v kauze Savoy ve zprávě pro premiéra nepochybuje, dodnes nikdo nevysvětlil.

BIS ve své zprávě uvádí, že Lidový dům je do případu zapleten přes Paroubkova poradce Petra Dimuna. S obviněním přišel premiér už loni. „Kauza Savoy je nejotřesnějším polistopadovým případem politické manipulace. Zneužití bezpečnostních služeb v politickém boji a ovlivňování médií,“ uvedl k tomu nedávno Topolánek.