Od pondělí bude pracovat zabezpečovací zařízení na ostravské jednokolejce

Ostrava – V pondělí by měl začít zkušební provoz zabezpečovacího zařízení na ostravské tramvajové jednokolejce mezi zastávkami Vřesinská a Zátiší. Zabezpečovací zařízení má zabránit opakování loňské nehody, kdy při srážce dvou tramvají zemřeli čtyři cestující. Doprava na jednokolejce je nyní telefonicky řízena dispečerem.

Podle informací Dopravního podniku Ostrava začne nové zabezpečovací zařízení oficiálně fungovat v pondělí ve 12 hodin, neoficiálně ale zřejmě bude v provozu již o víkendu. „Práce jsou rozplánovány tak, aby nové zabezpečovací zařízení mohly tramvaje jezdící na trati linky číslo 5 využívat již po tomto víkendu. Až v pondělí ale zařízení oficiálně uvede do provozu Drážní úřad,“ uvedl mluvčí Dopravního podniku Ostrava Miroslav Albrecht.

Několik týdnů poté bude probíhat zkušební provoz, po jeho schválení by měly tramvaje linky 5 na jednokolejce strávit méně času, protože odpadnou telefonáty řidičů s dispečerem.

Zabezpečovací zařízení od Automatizace železniční dopravy Praha má být schopno zastavit dvě tramvaje, které by vyjely proti sobě. V případě, že se tak stane, automaticky se odpojí přívod elektrického proudu do trolejí.