Hasiči přes dvě hodiny vyprošťovali zraněného řidiče

Bystřice pod Hostýnem - Hasiči zasahovali ráno kolem půl sedmé u vážné havárie u Bystřice pod Hostýnem. Na místě zjistili, že ve směru na Valašské Meziříčí došlo k nehodě nákladního automobilu Mercedes s nadstavbou na výrobu a převoz betonu. Řidič naloženého nákladního auta přejel v zatáčkovitém úseku silnice do protisměru a následně havaroval do příkopu a na pole u silnice, informoval o tom mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček. Vozidlo se převrátilo na levý bok a uvěznilo řidiče v kabině.

Hasiči vyprošťovali řidiče, který měl v kabině zaklíněné nohy a volant mu tlačil na hrudník. Po natažení hydraulického zařízení však zjistili, že jejich technika a výbava nebude stačit na roztažení plechů.

„Velitel zásahu si nechal přes operační středisko vyslat posilující jednotku s potřebným hydraulickým rozpínacím válcem z Holešova. Jednotka dorazila k havárii za dvanáct minut. Krátce před příjezdem této druhé jednotky došlo k technické závadě na vyprošťovacím zařízení a hasiči u nehody museli na chvíli záchranné práce přerušit,“ doplnil Mitáček.

Ve vyprošťovacích pracích pokračovali s druhým agregátem, ale krátce před půl osmou narazili na další problém. Nová technika z Holešova také nestačila a hasiči potřebovali delší nástroje pro roztažení kabiny.

„Operační důstojník na místo preventivně vyslal speciální vyprošťovací vozidlo profesionálních hasičů z Kroměříže,“ uvedl Mitáček. V rámci mezikrajské pomoci vyjela na pomoc k havárii i jednotka profesionálních hasičů z Přerova, společně s profesionály ze Zlína s vozem na řešení dopravních nehod.

V 8:20 na místo dorazila potřebná technika a hasiči mohli vyprostit řidiče. Nejdříve byla kabina roztažena dlouhou rozpěrnou tyčí. Následně bylo uvolněno sevření i na druhé zraněné noze. Řidiče hasiči vyprostili a předali zdravotníkům. Vyproštění zraněného trvalo téměř dvě a půl hodiny.

Po celou dobu zásahu byl na místě také lékař, který průběžně kontroloval zdravotní stav řidiče. S těžkým zraněním nohou byl řidič převezen do nemocnice.

Po dobu zásahu hasičů a záchranářů byla doprava v místě nehody zcela uzavřena.

Vozidlo se převrátilo na levý bok a uvěznilo muže v kabině.
Zdroj: www.hzs-zlkraje.cz/HZS Zlínského kraje