Ruzyni ubírá krize desetitisíce cestujících

Praha – Výrazný pokles odbavených cestujících trápí v posledních měsících pražské mezinárodní letiště. V únoru prošlo ruzyňskými branami 616 tisíc lidí. To je o dvacet procent, tedy zhruba o 150 tisíc lidí méně než loni. Vedení letiště věří, že se situace zlepší v letní sezoně. Právě tehdy se jasně ukáže, jak tvrdě hospodářská krize zasáhla létání v Česku.

Největšímu českému letišti přitom v únoru ubylo zhruba dvakrát více cestujících, než je celosvětový průměr. Z velkých letišť v regionu navíc ztrácí pasažéry nejrychleji. Podobně velká letiště ve Vídni a Mnichově přišla v únoru meziročně o 16,5, resp. 12 procent pasažérů. Z letiště ubývají také letadla. Oproti loňsku jich letos v únoru v Ruzyni přistávalo o 11 procent méně.

Podle mluvčí Letiště Praha Evy Krejčí ovšem situace v Ruzyni není horší než jinde: „Únorové výkony letiště jsou srovnatelné s ostaními letišti a souvisí to s ekonomickou recesí.“ Podobně se vyjadřují také ekonomové, podle nichž je relativně vysoký propad cestujících v Ruzyni způsoben tím, že řadu velkých letišť zasáhla krize již loni. Absolutní čísla odbavených cestujících jsou letos na jednotlivých letištích podobná.


Krize ovšem neovlivnila všechna česká letiště. „Trendy provozu jsou rozdílné, zatímco pokles je typický pro Prahu a Karlovy Vary, na letištích Brno a Ostrava sledujeme stagnaci provozu nebo malý nárůst provozu,“ řekl Richard Klíma z Řízení letového provozu.

Nejenom pro ruzyňské letiště bude klíčová letní sezona. Vedení Letiště Praha doufá, že se cestující i zboží na nebe opět vrátí. První odhady ale říkají, že letní špička celoroční čísla nezachrání.