Na Baracka Obamu bude v Praze čekat „nezničitelný“ Cadillac One

Praha – Na amerického prezidenta Baracka Obamu bude po přistání na pražském letišti čekat stejný typ limuzíny jako na George Bushe při jeho návštěvě Česka v roce 2007. Obama má ovšem doma k dispozici i novější model této limuzíny. Vůz označovaný po vzoru prezidentského letadla jako Cadillac One si svým vybavením nezadá s vozovým parkem Jamese Bonda. Americký prezident by měl být schopen ve svém služebním autě přežít zásah protitankové střely i chemický útok. Vůz je ovšem nesmírně těžký, jeho osmiválcový trubodieselový motor o objemu 6,6 litru spotřebuje 30 litrů paliva na 100 kilometrů a jeho maximální rychlost je stanovena na 60 mil za hodinu, tedy necelých 100 km/h.

Prezidentská pevnost na kolech

Cadillac One může vést až čtyři cestující v zadní části, která je od prostoru pro řidiče oddělena sklem. Prezident má na svém sedadle k dispozici počítač a také satelitní telefon. Proti útoku střelnými zbraněmi nebo výbušninami chrání prezidenta především pancéřovaná karosérie a čelní sklo schopné odolat protitankové střele. Jednotlivá boční okénka se nedají stáhnout s výjimkou toho u řidiče, který si ovšem může vytvořit pouze osmicentimetrový otvor. Pancéřovaná je také palivová nádrž Cadillacu One, uvnitř je navíc vybavena speciální pěnou, která má bránit případnému výbuchu.

Kdyby se útočníci pokusili otrávit prezidenta Spojených států, zřejmě by neuspěli. V kufru má vůz ukrytu zásobu kyslíku a pokud by se Cadillac One ocitl v zakouřeném prostředí, má řidič k dispozici kamery s infravizí. Pravděpodobně by auto nezastavili ani atentátníci, kteří by se pokusili propíchnout mu pneumatiky. Ty jsou totiž kevlarové, navíc vyztužené ocelovými ráfky.

Cadillac One není pouze pojízdná hradba, eventuelní útočníci totiž musí počítat také s protiakcí. Auto je totiž vybaveno vrhači slzotvorných granátů a také brokovnicemi.

Američané dostanou BMW, Evropané Audi

Další členové americké delegace mají k dispozici vozidla německé automobilky Bayerische Motoren Werke. Tato vozidla si vyžádalo velvyslanectví Spojených států. Členové Obamova týmu budou mít k dispozici 30 vozů BMW typu 7 a SUV-kupé X6.

Delegace dalších zemí přítomných na summitu hlav států Evropské unie a USA dostanou k dispozici celkem 37 vozů Audi A8 Long. Čeští zástupci budou jezdit v autech Škoda Superb a Volkswagen Phaeton.