Zelení odmítli vznik vlády ve spolupráci s KSČM a přeběhlíky

Praha - Republiková rada Strany zelených podpořila stranické vedení v dosavadním průběhu jednání o nové vládě. Zelení dnes také opakovaně odmítli svou účast na takové podobě vlády a vládních vyjednávání, v nichž by měli být zainteresovaní komunisté, přeběhlíci nebo Demokratická strana zelených, jejíž výkonný výbor se dnes rozrostl o bývalou poslankyni zelených Věru Jakubkovou. O podobě a obsazení vládního kabinetu by se mělo rozhodnout na nedělní schůzce zástupců trojkoalice a opoziční ČSSD.

Spekuluje se o tom, že by se předsedou úřednické vlády mohl stát dosavadní ministr financí Miroslav Kalousek. Ten by se však musel z principu úřednické vlády vzdát svého členství v KDU-ČSL. Druhou diskutovanou osobou je stálá představitelka České republiky při Evropské unii a někdejší ministryně zemědělství Milena Vicenová. Podle Bursíka ale na dnešním jednání jméno Kalouska nepadlo. Kalousek ČT řekl, že nikomu nic neslíbil a nikam se nenabízel. Jediná nabídka, o které by uvažoval, by byla nabídka od premiéra Topolánka, ale ta zatím nepřišla.

„Ano“ vládě i za cenu ztráty křesel

Zelení se dnes také shodli na tom, že jsou připraveni podpořit projekt úřednické vlády složené z odborníků, jež nominují strany trojkoalice a ČSSD poměrem 8 a 8 křesel. Strana zelených je smířená s tím, že z osmi křesel určených pro dosavadní vládní tábor jí připadne pravděpodobně jen jedno. Již 1. dubna ale Martin Bursík řekl, že požaduje právo veta pro osoby nominované do resortů, jež dosud řídila (školství, zahraničí, životní prostředí, lidská práva).

Stejně jako ostatní členové trojkoalice, také zelení by rádi dokončili předsednictví Evropské radě v současné sestavě a neměnili podobu vlády před 30. červnem, sociální demokraté ale požadují jednoznačný konec Topolánkovy vlády 8. května. Spekuluje se i o kompromisu 6. června, tedy v době voleb do Evropského parlamentu. Všeobecná shoda plánuje nad říjnovým termínem konání předčasných voleb. Původně se mluvilo o 16. a 17. říjnu, nyní se diskutuje i o termínu dřívějším, a to 9. a 10. říjnu.

Demokratická výzva se otevírá i nečlenům - Jakubková ve výboru

Mimořádná valná hromada Demokratické výzvy Strany zelených dnes rozhodla, že se na její činnosti budou moct podílet i ti lidé, kteří nejsou členy strany. Otevření frakce nestraníkům považuje její předsedkyně a bývalá ministryně školství Dana Kuchtová za nejvýznamnější strategickou záležitost do budoucna. Více než tři desítky přítomných také zvolily nové vedení. Spolupředsedy zůstávají Kuchtová s Martinem Čáslavkou, spolu s nimi se ve výkonném výboru ocitne také poslankyně Věra Jakubková, ta byla zvolena naprostou většinou. Do výkonného výboru zvolili přítomní ještě Alenu Šálovou, Petra Drahoše, Milana Přívratského, Miroslava Hyku a Josefa Jadrného.

Výzva dnes podpořila dvě poslankyně a bývalé členky zelených Věru Jakubkovou a Olgu Zubovou v souvislosti s tím, že hlasovaly pro vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka. Kuchtovou i Čáslavku nedávno SZ ze svých řad vyloučila. Stejně naložila i s poslankyněmi Zubovou a Jakubkovou.