Air Force One opustil Štrasburk, Obama by měl přiletět v 18:40

Praha - Speciál Air Force One s americkým prezidentem Barackem Obamou na palubě opustil francouzský Štrasburk a míří do Prahy. Podle posledních informací by měl na Ruzyni přistát v 18:40. Původní termín měl být okolo páté hodiny, Obama se ale zdržel na summitu NATO, který se o několik hodin protáhl kvůli sporu o nového generálního tajemníka. Nakonec se jím i přes původní nesouhlas Turecka stal dánský premiér Anders Fogh Rasmussen. Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra ČT řekl, že Turecko vyměnilo souhlas s Rasmussenem za zrychlení přístupových rozhovorů do EU.

Obamu na letišti přivítá prezident Václav Klaus a premiér Mirek Topolánek. Poté se prezidentská kolona v čele s Obamovým Cadillacem přesune k hotelu Hilton, kde by měl Obama se svou ženou Michelle a doprovodem s největší pravděpodobností přenocovat. Okolí hotelu je neprodyšně uzavřeno policisty, stejně tak osmé patro hotelu, kde je pro Obamu připraveno apartmá.

Obama si zbytek dnešního dne vyhradil - i kvůli náročným jednáním ve Štrasburku - už jen pro odpočinek. Není vyloučeno, že povečeří v jedné z restaurací v centru Prahy. Možná se sejde i se zástupci americké komunity. Další variantou je večeře přímo na terase hotelu Hilton.

Summit NATO se protáhl o několik hodin 

Zvolení nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance, který nahradí Nizozemce Jaapa de Hoop Scheffera, provázela velká diplomatická ofenziva a zákulisní jednání. Turecko totiž odmítalo Rasmussena podpořit, protože mu vadil Rasmussenův postoj ke zveřejnění kontroverzních karikatur proroka Mohameda v dánském tisku před několika lety. Ty vyvolaly zejména v muslimském světě bouře nevole, premiér je ale obhajoval právem na svobodu projevu.

Clintonová povečeří s Havlem a Schwarzenbergem 

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová by měla podle serveru idnes.cz dnes večer v Praze soukromě povečeřet s bývalým prezidentem Václavem Havlem a českým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Clintonová bude doprovázet Obamu během jeho návštěvy Česka. S Havlem by se měl v neděli sejít i Obama, předtím než Česko opustí.

Americká ministyně zahraničí v Bruselu
Zdroj: ČT24