Obama na Hradě vyzval KLDR, aby se vzdala jaderného programu

Praha - "Vyzývám Severní Koreu, aby ctila své závazky, že se vzdá veškerých programů jaderného zbrojení," prohlásil dnes na Pražském hradě před fotografy americký prezident Barack Obama. Reagoval tak na událost, která se stala dnes v noci. Severní Korea vypustila raketu, která měla vynést do vesmíru komunikační satelit. Sousední země a USA se ale obávají, že jde o test rakety dlouhého doletu, a žádají proto Radu bezpečnosti OSN o mimořádnou schůzku. Právě o bezpečnostních otázkách jednal Obama na bilaterální schůzce na Hradě s českým prezidentem Václavem Klausem, dopoledne Obama přednesl projev na Hradčanském náměstí.

Americký prezident Barack Obama dnes ráno dorazil spolu s manželkou Michelle na Pražský hrad, kde ho uvítal český prezident Václav Klaus s chotí Livií. Přítomni byli i český premiér Mirek Topolánek a český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Amerického prezidenta uvítala slavnostním ceremoniálem i Hradní stráž. Poté se Obama odebral k bilaterální schůzce. Na té jednal s Klausem i Topolánkem, tématem jednání jsou bezpečnostní otázky, které jsou kvůli odpálení rakety v KLDR víc než aktuální.

Po skončení jednání dnes dopoledne americký prezident Barack Obama na Hradčanském náměstí přednesl svůj klíčový projev, ve kterém vyzval k vytvoření světa bez jaderných zbraní.

Po klíčovém projevu se Obama přesunul do Kongresového centra, kde se uskuteční neformální summit EU-USA. Obama měl při svém projevu v Praze za zády Hrad a panorama hlavního města. Mezi pódiem a posluchači zůstal z bezpečnostních důvodů volný prostor.

Na Hradčanském náměstí se už od rána scházeli lidé. Ti museli projít vchody na Hradčanské náměstí, kde je čekala bezpečnostní prohlídka, pak teprve mohli do prostoru, odkud budou sledovat projev Baracka Obamy. Projev sledovaly na Hradčanském náměstí desetitisíce lidí.  

Ve městě se chystají protestní akce, aktivisté je již od rána připravují. Šest horolezců z ekologické organizace Greenpeace se zavěsilo na lanech pod Nuselský most, kde připravují velký transparent. Ten by měl účastníky summitu USA a zemí EU vyzývat k ochraně klimatu.