Klaus ocenil, že Obama část svého proslovu věnoval Česku

Praha - Český prezident Václav Klaus ocenil proslov, který dnes pronesl americký prezident Barack Obama na pražském Hradčanském náměstí. Televizi Nova řekl, že všechny překvapilo, že část projevu Obama věnoval České republice, Praze a tradicím. "Myslím, že to je velmi příjemné," řekl Klaus po svém dnešním setkání s Obamou.

Klaus připomněl, že za poslední tři dny s americkým prezidentem strávil zhruba 16 hodin, kromě Prahy se s ním totiž setkal i na summitu NATO v Německu a Francii. Za tu dobu zjistil, že je velmi milý a sympatický a umí si získat lidi.

To je zatím jediné vyjádření Klause k návštěvě nejmocnějšího muže světa v Praze. Obamu v sobotu vpodvečer přivítal na ruzyňském letišti spolu s odstupujícím premiérem Mirkem Topolánkem (ODS). Dnes ráno amerického prezidenta s chotí hostil na Hradě, o schůzce ale nevydala prezidentská kancelář žádnou tiskovou informaci. Klaus se účastnil i summitu EU-USA.

Podle předsedy zelených Martina Bursíka Obama na Hradě například poděkoval za českou přítomnost v Afghánistánu. Další téma však nesouznělo s Klausovým pohledem na svět, Obama totiž v Praze slíbil, že Spojené státy budou aktivnější v boji proti změnám klimatu. Podle šéfa české diplomacie americký prezident na toto téma s Bursíkem „ladil noty“. Státy světa už se totiž chystají na konec roku na summit v Kodani, kde budou jednat o nástupnickém dokumentu Kjótského protokolu o snižování emisí skleníkových plynů. „Podivné: nebavili se o klimatu,“ odpověděl Schwarzenberg na otázku, zda Obama o změnách počasí na planetě hovořil i s Klausem. Český prezident patří k nejprominentnějším světovým kritikům teorií o globálním oteplování a změnu klimatu způsobenou lidskou rukou popírá.

Topolánek i Schwarzenberg si návštěvu amerického prezidenta pochvalovali. Obama se v závěru návštěvy české metropole, která trvala 23,5 hodiny, setkal také s Klausovým předchůdcem na Pražském hradě Václavem Havlem.

Prezident Václav Klaus s první dámou USA Michelle Obamovou.
Zdroj: ČT24/Tomáš Pěkný