Senátor Kubera nesouhlasí s účastí ODS v nové vládě

Praha - Senátor ODS Jaroslav Kubera se domnívá, že pro ODS by bylo nejlepší, kdyby odešla do opozice, což je však obtížné, neboť ODS je nyní ve vládě v demisi. Postoj nejmenších vládních stran, kteří dali ruce pryč od nedělní dohody politických stran, není podle něj překvapivý. Malé strany čekají jen na volby, aby věděly na kterou stranu se přiklonit. Ale ani Kubera není nedělní dohodou nadšený, byl by raději, kdyby se ODS na nové vládě vůbec nepodílela.

„Čekal jsem jen, kdy to nastane. Malé strany jsou ohrožené a čekají jen na volby a na to, aby se přidaly na správnou stranu,“ řekl senátor a předseda ústavněprávního výboru Senátu. KDU-ČSL je dle něj kyvadélko, které se kývá okolo středu doprava nebo doleva. Velká koalice ODS a ČSSD prý fungovat nemůže, zejména proto, že strany mají odlišný program.

Pro ODS by tak podle Kubery bylo nejlepší přejít do opozice. Zároveň ale dodal: „Ale to je trochu problém, protože vláda v demisi může obtížně přejít do opozice. V naší situaci by bylo nejracionálnější, aby vláda dovládla do konce předsednictví v EU.“ Nejlepší není ani načasování předčasných voleb. „V červnu budou volby do Evropského parlamentu a vzápětí do Poslanecké sněmovny. To voliči nesou vždy velmi nelibě a všechny strany na to doplatí,“ varoval Kubera.

Jaroslav Kubera s účastí ODS v nové vládě nesouhlasí. „Ale vedení má jiný názor a já ho respektuji,“ vysvětlil. Návrh nového premiéra Jana Fischera prošel prý díky tomu, že je to člověk bezvýrazný, který nebude mít další politické ambice. „Byla obava nenasadit do funkce silnou osobnost, aby se nevymkla z rukou,“ dodal senátor.