Jordánský král se přijel podívat na prostějovské vojáky

Praha/Prostějov - Jordánský král Abdalláh II. pokračoval druhým dnem v návštěvě Česka. Dnes jel na vlastní žádost spolu s premiérem Mirkem Topolánkem na návštěvu k jedné z nejutajovanějších jednotek, skupině speciálních sil v Prostějově. Svým přáním vyvolal údiv jak na straně svého doprovodu, tak samotných vojáků. Abdalláh totiž ve speciálních jednotkách sám sloužil a dokonce jim před svým nástupem na trůn i velel. Jako dárek dostal monarcha vyřazený tank T54, který obohatí sbírku královského muzea.

Podle Topolánka má Jordánsko zájem o celou řadu zbrojových systémů. Nyní koupí například české minomety, armáda ale doufá, že se podaří prodat i bitevníky L159. „Nákupy vybavení už jsou v procesu, v úvahu přichází i společné iniciativy ve vojenském průmyslu,“ řekl ČT král Abdalláh II.

Jordánsko potřebuje na doplnění flotily stíhaček F16 až šestnáct bitevníků L159. Požaduje dvoumístné verze, přebytečné stroje z armádních vztahů by se tak musely rychle přestavět. „Předložíme naši detailní nabídku a jordánská strana se rozhodne, zdali je to přesně to, co potřebují,“ dodal náměstek ministryně obrany Martin Barták.

Na cvičišti v Hamrech nedaleko Prostějova se králi ukázala 601. skupina speciálních sil přímo v terénu při výcviku. Vojáci předvedli vše, co umí, včetně seskoků a boje. Dohodu o vojenské spolupráci podepsalo Česko s Jordánskem už před dvěma týdny. Rýsuje se i vzájemná spolupráce - v Jordánsku se má v květnu otevřít výcvikové centrum pro speciální jednotky.

Už v pondělí přijal Abdalláha prezident Václav Klaus. Shodli se, že Česko a Jordánsko chtějí výborné vztahy na politické úrovni rozšířit i do ekonomické oblasti. Abdalláh II. poděkoval také za roli, kterou Česko jako předsednická země Evropské unie hraje, když se snaží přimět všechny blízkovýchodní země k jednání o míru a stabilitě v regionu. Jordánský král se s Klausem v minulosti setkal už v letech 2004 a 2005.

Letoun L-159
Zdroj: ČT24