Placení poplatků v opavské lékárně jde opět před soud

Ostrava - Úhradou regulačních poplatků v lékárně Slezské nemocnice v Opavě se opět bude zabývat soud. Majitel soukromé lékárny Marek Hampel podal k Okresnímu soudu v Opavě návrh na nařízení výkonu rozhodnutí. Krajský soud sice úhradu poplatků prostřednictvím kraje zakázal, Moravskoslezský kraj ale poplatky za pacienty nehradil pouhý den a trvá na tom, že jedná v souladu se zákonem. Okresní soud by měl o návrhu rozhodnout do 15 dnů.


Kraj se rozhodl, že poplatky v opavské lékárně nebude proplácet na základě trojstranné dohody o zaplacení regulačních poplatků, ale na základě individuálních žádostí pacientů. Ti nyní musejí poplatek zaplatit, na základě individuální žádosti jim ale posléze může být krajem vrácen. Na tento systém se podle hejtmana Jaroslava Palase předběžné opatření nevztahuje a postup kraje je podle právníků v pořádku.


Hejtman očekává, že si okresní soud při svém rozhodování vyžádá stanovisko nemocnice coby protistrany, což podle něj krajský soud neučinil. Dodal, že se navíc domnívá, že poplatky se podaří v krátké době zrušit úplně: „Jestli pan lékárník chce dělat tyátr, ať ho dělá.“

Samotnou žalobu bude soud teprve řešit

Hampel se naopak domnívá, že kraj předběžné opatření obešel a podle jeho mínění se chová nemravně: „Cílem předběžného opatření je, aby kraj nedotoval poplatky za pacienty. Je v něm psáno, že se má kraj zdržet jakéhokoliv jednání, jehož cílem je úhrada regulačních poplatků za pacienty.“

Návrh na předběžné opatření byl součástí žaloby, kterou ke krajskému soudu podal právě majitel soukromé lékárny Hampel. Kraj se podle něj úhradou poplatků za pacienty dopouští nekalé soutěže, a poškozuje tak soukromé lékárny.

Marek Hampel
Zdroj: ČT24