Nebezpečný recidivista stráví dalších deset let ve vězení

Praha - Recidivista Petr Markušic, který už si odpykal za mřížemi deset let za vraždu člověka, stráví ve vězení dalších deset let za to, že loni bodl do břicha kolemjdoucího muže. Pražský vrchní soud tak o 12 let zmírnil původní trest uložený královéhradeckým soudem. Odvolací senát dnes totiž dospěl k závěru, že muž tentokrát spáchal ublížení na zdraví, nikoliv pokus o vraždu. Verdikt je pravomocný, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Opilý Markušic ohrožoval v srpnu 2008 v Moravské Třebové skupinku mladíků. Říkal jim, že je nájemný vrah. Později vytáhl nůž a jednomu z nich zbraň přiložil na krk. Mladíka se zastal kolemjdoucí pětapadesátiletý muž, kterého pak Markušic bodl. Napadený člověk nezemřel jen díky včasné lékařské pomoci.

Markušic se k činu doznal, tvrdí ale, že se pouze bránil. Prvoinstanční soud mu uložil výjimečný trest 22 let, odvolací senát dnes rozsudek zrušil a rozhodl jinak. Podle něj ze spisu nevyplývá, že by měl Markušic zájem na tom, aby napadeného muže zavraždil.