Policie se na silnici u Železného Brodu zaměřila na motorkáře

Jablonec nad Nisou - Boj neukázněným motorkářům vyhlásila jablonecká policie na nebezpečném úseku mezinárodní silnice E65 u Železného Brodu na Jablonecku. Motocyklisté hladkou silnici s ostrými zatáčkami často používají k testování svých strojů a tajným závodům. Policisté tam budou provádět časté kontroly od obce Loužnice k Držkovu a úsek budou sedm dní v týdnu monitorovat kamery pro zaznamenávání přestupků, řekla mluvčí jablonecké policie Ludmila Knopová.

„Motorkáři by si měli dát pozor na dodržování rychlosti, dodržování zákazů předjíždění a respektování předností v jízdě,“ uvedla mluvčí. Jablonečtí policisté budou používat k měření rychlosti klasický radar, motorkářům se svou Škodou Octavia rychlostí konkurovat nemohou. Do regionu se nedostal ani žádný ze 70 nových služebních motocyklů Yamaha se zabudovaným kamerovým měřičem rychlosti, které policie minulý měsíc převzala.

Zvláštní opatření na úseku platila kvůli častým nehodám už loni a osvědčila se. V roce 2008 zavinili motorkáři na Jablonecku 28 nehod a dva lidé při nich zahynuli, rok předtím si vyžádaly karamboly také dvě oběti a nehod bylo ještě o sedm více.

Na E65 u Železného Brodu udělalo opatření pro bezpečnější provoz i Ředitelství silnic a dálnic. U komunikace se objevily výraznější značky, vozovku opticky zúžily bílými pruhy a jsou na ní brzdicí pásy.

Podle Knopové motocyklistů neustále přibývá. Nebezpeční jsou proto, že nejezdí stále, ale jen několik měsíců v roce, a na jaře jim nějaký čas trvá, než si na stroj znovu plně zvyknou. Přestože nehod meziročně ubylo, ve srovnání s rokem 2003 jich bylo dvakrát více.