Česko bude nově přeměřeno

Hradec Králové - Na nový výškový model, který může významně pomoci třeba při protipovodňové ochraně, se může do pěti let těšit Česká republika. Projekt představil v rámci konference Internet ve státní správě a samosprávě v Hradci Králové Český úřad zeměměřický a katastrální, který ho připravuje společně s ministerstvy zemědělství a obrany. Náklady tvorby nového výškového modelu, který má nahradit svého již čtyřicetiletého a nepřesnějšího předchůdce, se odhadují na 100 milionů korun.

Už na podzim nad Českou republiku vzlétne letadlo, na jehož palubě bude kromě posádky i moderní laserový přístroj. Z průměrné výšky 1 500 metrů nad povrchem země bude snímat podrobné informace o krajině pod ním, například o výšce terénu, budov či zalesnění.

Výškopisná data jsou podle místopředsedy Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního Karla Štencela potřebná nejen pro obranu státu a krizové řízení, ale využití najdou i pro hospodářské účely. Důležitý je výškopis také pro prakticky veškerou projekční činnost. Využit tak bude i pro návrhy trasování komunikací, velkých staveb či vodních děl.

Nový model bude mnohem přesnější

Nový výškový model zcela nahradí ten dosavadní, který byl pořízen před více než 40 lety. U toho dosahovala nepřesnost místy až pět metrů. „V podstatě digitální výškový model byl v podstatě nepoužitelný pro analýzy rozlivu vod v rámci velkých povodní,“ podotknul pro Českou televizi Karel Brázdil ze zeměměřičského úřadu. Přesnost nového výškopisu by se měla počítat maximálně v decimetrech.

Letadlo s laserem se nad Českem bude pohybovat přibližně tři roky. A to vždy na podzim a na jaře. Když budou stromy bez listí a krajina bez sněhu. Snímkování lze totiž provádět jen mimo vegetační období.

Karel Brázdil, zeměměřičský úřad:

„Protože samozřejmě průchod laserového paprsku vegetací je limitovaný a na druhé straně sníh a vodstvo paprsek pohlcuje.“

Vždy s odstupem půlroku až roku po nasnímání třetiny území bude k dispozici méně přesný model. „Nejpřesnější model bude zhruba do dvou let po skončení tříletého snímkovacího cyklu,“ vypočítává vznik nejrelevantnějšího modelu předseda ČÚZK Karel Večeře.

  • Letadlo pro sestrojování výškopisného modelu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/787/78603.jpg
  • Laserový přístroj ke zhotovení výškového modelu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/787/78605.jpg
  • Karel Brázdil autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/787/78606.jpg