Za týrání a vraždu ročního chlapce dvacetiletý trest

Praha - Slovák Marián Majerčík stráví 20 let ve vězení za týrání, ublížení na zdraví a vraždu syna jeho družky Moniky Gurské. Rozhodl o tom dnes pražský vrchní soud, který svým dnešním verdiktem potvrdil prosincový rozsudek středočeského krajského soudu. Majerčíkova družka Gurská, která dnes vzala své odvolání zpět, půjde za mříže na 6 let za týrání a ublížení na zdraví.

Majerčík zavraždil ročního chlapce den před Silvestrem roku 2007 v Brandýse nad Labem. Silnými ranami do hlavy, hrudníku, břicha a zad mu způsobil úrazový šok, kterému chlapec zhruba po hodině podlehl. Společně s Gurskou předtím dítě několik týdnů fyzicky týrali, mimo jiné mu zlámali žebra a stehenní kost.

Ačkoliv dítě podle znalců muselo trpět trýznivou bolestí, ani jeden z odsouzených s ním nešel k lékaři. Tam ostatně dítě nevzali nikdy, chlapec vůbec neměl zdravotní pojištění. Zlomená noha mu srostla pakloubem, takže by už nikdy nemohl pořádně chodit.

Majerčík si podle znalců na dítěti vybíjel vztek na družku 

Znalci věří, že Majerčík si násilím páchaným na dítěti vybíjel vztek, který měl ve skutečnosti na svou o 14 let starší družku. Ta byla ve vztahu dominantní. Den před Silvestrem 2007 po jejím odchodu do práce dítě ubil. Pak zavolal kamarádům, aby se s nimi poradil, co má dělat. Po pokoji rozházel hračky a jednu z nich zastrčil dítěti do krku, aby navodil dojem, že se chlapec nešťastnou náhodou udusil.

Čtyřiadvacetiletý Majerčík dnes u soudu trval na tom, že dítě nezabil, a zdůrazňoval, že se o něj dobře staral. Snažil se poukázat na to, že s řádnou péčí o děti měla už v minulosti problém právě jeho družka Gurská. Nakonec se rozplakal a prosil soudce, aby mu snížili trest, protože „to tam nepřežije“.