Dohodu o úřednické vládě už podepsalo pět lidovců

Praha - Lidovci Miroslav Kalousek, Pavel Severa, Vlasta Parkanová, Ladislav Šustr a Jiří Hanuš připojili své podpisy pod dohodu o úřednické vládě Jana Fischera. Učinili tak, přestože je to v rozporu s usnesením předsednictva KDU-ČSL, podle kterého se lidovci na vyjednávání o nové vládě mají podílet jen tehdy, když současná vláda v demisi dokončí české předsednictví EU. Prezident Václav Klaus mezitím na svém webu oznámil, že dosavadního šéfa Českého statistického úřadu Fischera ve čtvrtek odpoledne jmenuje na Pražském hradě premiérem. Překlenovací vláda by měla nastoupit 9. května.


Jako první dohodu o překlenovací vládě podepsal ministr financí Miroslav Kalousek. Odůvodnil to tím, že nepřísahal věrnost předsedovi strany Jiřímu Čunkovi, ale České republice, a odvolává se na usnesení z neděle, kdy šéfové ČSSD, ODS, SZ a lidovci podepsali dohodu, podle které má Česku do předčasných voleb vládnout Fischerova překlenovací vláda. Kalousek také prohlásil, že si myslí, že z řad lidoveckých poslanců nebude jediný.

„V neděli večer čtyři předsedové čtyř demokratických stran podepsali dohodu, která možná není ideální, ale je to dohoda, která řeší současnou situaci. Jsme v bezprecedentní ekonomické krizi a každý den politické nestability je strašně drahý. Dohoda musí být dodržena. Proto jsem dnes již podepsal podporu vládě Jana Fischera, která je založena na dohodě, kterou podepsal můj předseda strany. Výhrůžky, které jsem slyšel dnes ráno od pana předsedy Čunka, mě mrzí, jsou spíš informací o něm než o mé straně a politické kultuře v zemi. Přísahal jsem věrnost České republice. Nepřísahal jsem věrnost Čunkům, Mackům a Hoškům,“ prohlásil Kalousek.

O svém dalším působení ve straně se Kalousek rozhodne po sjezdu KDU-ČSL, stranu nechce štěpit. Už včera ale prohlásil, že na post předsedy strany kandidovat nebude. Stejně tak počítá s tím, že na lidovecké kandidátce nebude ani ve volbách do Poslanecké sněmovny.

Jeho stranický kolega Pavel Severa svoje rozhodnutí odůvodnil snahou o konstruktivní jednání, nicméně připouští, že to neznamená, že má Fischerova vláda automaticky jeho důvěru. Při hlasování ve sněmovně se chce rozhodnout podle programového prohlášení. Pavel Severa dnes odpovídal na chatu čtenářům portálu ČT24. Dalšímu poslanci Ladislavu Šustrovi zase vadí, že by v případě krachu dohody přišel ke slovu prezident Klaus.

Lidovecké předsednictvo možná podpisy „potrestá“ horším umístěním na kandidátkách do Poslanecké sněmovny. „Absolutní většina členské základny stojí za rozhodnutím celostátní konference. Tím pádem žádné rozdělení strany nehrozí,“ prohlásil šéf lidovců Čunek.

Takové výhružky se ale nelíbí ani těm z lidoveckých poslanců, kteří se usnesení svých spolustraníků rozhodli respektovat. „Hrozit tady nějakým trestem rozhodně není v pořádku z více důvodů. Především - primární volby jsou výsadním právem členské základny,“ zdůrazňuje Michaela Šojdrová. 

Postoj křesťanských demokratů kritizoval předseda ČSSD Jiří Paroubek: „Mě mrzí neuvěřitelné vystupování pana Čunka a myslím, že dohody se mají plnit, a myslím, že pan předseda lidové strany prokazuje politickou nezralost a myslím, že rozbíjet projekt, na kterém se nejprve dohodne, aby posléze proti němu vystupoval, je smutné,“ řekl Paroubek.