V Letné ulici v Liberci se kvůli opravě uzavře krátkodobě most

Liberec – Krátkodobá uzavírka znemožní motoristům vjezd na jeden z nejvytíženějších libereckých mostů v Letné ulici. Omezení se dotkne také vedení linek MHD. Oprava mostu by měla skončit v říjnu, z pěti etap rekonstrukce bude uzavřen během tří. Město ovšem bude muset nejprve najít dodavatele. Oprava si vyžádá investici 91,4 milionu korun. Původní kvalifikované odhady přitom počítaly jen se 76,5 milionu korun.

Po mostu v Letné projedou denně tisíce automobilů. Ačkoli je relativně nový – vznikl před 20 lety – zjistila předloňská kontrola, že má narušenou statiku. Musel proto být již tehdy uzavřen pro těžkou dopravu. Nákladní vozy i autobusy musí most složitě objíždět, což komplikuje městskou dopravu i zásobování nedaleké nákupní zóny.

Opravě mostu v Letné předcházela vloni rekonstrukce mostu v Norské ulici, který byl také v havarijním stavu a přes který při letošní opravě povedou objízdné trasy. Na obnovu mostu naváže výstavba kruhového objezdu u nákupních center.

Liberec má ve správě 79 mostů, 21 lávek a také 70 propustků. Řada z nich je ve velmi špatném stavu zaviněném nejen stářím a dlouhodobým nedostatkem investičních prostředků, ale také tím, že v minulých desetiletích používali stavbaři nekvalitní materiály.