Relikviář svatého Maura obohatí kolekci českých poštovních známek

Bečov nad Teplou - Relikviář svatého Maura - jedna z nejcennějších památek v Česku, se dostal na poštovní známku. Po dohodě s památkáři ji vydala Česká pošta, kde je také k dostání. Pokud se návštěvník vydá na zámek v Bečově nad Teplou, může si pořídit nejen aršík s ceninou, ale i prohlédnout jeho vzácnou předlohu. Památka byla nalezena v listopadu 1985, tým kriminalistů po ní pátral 25 let. Po vyzvednutí čekaly relikviář náročné a dlouhé restaurátorské práce, na zámek v Bečově se vrátil až před sedmi lety. Dnes je po korunovačních klenotech považován za druhý nejcennější v Česku.

Unikátní známka má hodnotu 51 korun, autorem grafické úpravy je akademický architekt Zdeněk Ziegler. Její vydání souvisí s výročím objevení relikviáře svatého Maura. „Na letošní rok připadá 25. výročí začátku pátrání, až byl o rok později, 5. listopadu 1985, skutečně nalezen,“ uvedla historička umění Alena Černá ze Státního památkového ústavu Plzeň. Po relikviáři tehdy pátral tým kriminalistů, našli ho pod podlahou v hradní kapli. K cíli je dovedla snaha amerického vojáka, který chtěl od Československa koupit neznámý vzácný předmět. „My jsme vlastně do poslední chvíle nevěděli, co hledáme. Teprve asi týden před vlastním nálezem jsme se dozvěděli, že hledáme relikviář svatého Maura. Jsem potěšený, že dostal příležitost být na známce,“ prohlásil nálezce relikviáře sv. Maura kriminalista František Maryška.

Relikviář po vyzvednutí čekaly náročné restaurátorské práce, na zámek v Bečově se vrátil až v roce 2002. Dnes je po korunovačních klenotech považován za druhý nejcennější v Česku. „Lidé jsou v úžasu, ztichnou, prohlíží si, a když si něco chtějí říct, šeptají, modlí se,“ poukázala vedoucí návštěvnického provozu Státního hradu a zámku Bečov Alena Švehlová. Prohlídkovou trasu letos doplní i model bečovského hradu a zámku, který vytvořili vězni v Horním Slavkově. „Model byl vyhotoven z odpadového papíru, pracovali na něm 4 odsouzení celkem 3 měsíce,“ oznámila mluvčí věznice Horní Slavkov Pavlína Lorenzová.

Model zároveň nahrazuje i prohlídku hradu, který je zatím pro veřejnost nepřístupný.