Mezi největšími kandidáty na Ropáka roku je opět Neumannová

Brno - Nejvíce nominací na udělení letošního antiekologického ocenění Ropák roku zatím získala lyžařka Kateřina Neumannová. Kandidaturu si vysloužila za odpovědnost při odvážení sněhu z chráněných částí CHKO Jizerské Hory a za likvidaci části Jizerské lyžařské magistrály kvůli Světovému poháru ve Vesci v únoru 2008. Anketě Zelená perla, v níž jsou hodnoceny nejhorší výroky týkající se ekologie, dominuje prezident Václav Klaus, který ji získal už třikrát. Držitelé cen budou vyhlášeni 24. dubna v Brně.


Lidé mohou do obou anket přihlásit další kandidáty až do 14. dubna na e-mail dz.brno@ecn.cz. Nominační formuláře jsou dostupné i na internetových stránkách Ropáka roku 2008.

U kandidáta na Ropáka je podmínkou prosazování jakéhokoliv škodlivého záměru nebo podíl na realizaci neekologické stavby. Neumannová byla žhavou kandidátkou na Ropáka už loni, kdy získala rekordní počet nominací. Nakonec ale skončila druhá za náměstkem ministra dopravy Jiřím Hodačem, kterého ekologové vybral za údajné vyhrožování občanským sdružením žalobami za škody způsobené jejich účastí v řízení o stavbách silnic a dálnic.

„Mezi kandidáty se podle mne může objevit nějaký ministr končící vlády za schválení přehrady Nové Heřminovy na Opavsku, nebo někdo z pražského magistrátu, kdo potvrdil územní rozhodnutí pro hotelový mrakodrap Epoque Pankrác,“ domnívá se Miroslav Patrik z pořádajícího sdružení Děti Země. Velkou šanci má podle něj také bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Říman za podporu výstavby dalších bloků v Jaderné elektrárně Temelín.

V pořadí již třetí Zelenou perlu získal loni z 51 nominací prezident Václav Klaus za výrok: „Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci.“ Klaus dominuje svými výroky anketě i letos, podle Dětí Země je ale velmi podařený také výrok poradce předsedy dopravní komise Plzeňského kraje Jaroslava Mencla při jeho rozhovoru v Radiožurnálu na počátku loňského ledna: „My v současné době připravujeme vznik občanského sdružení pod názvem Stromy zabíjejí, protože lidí, kteří skončili svůj život na stromech, neustále přibývá.“

Ropák 2007
Zdroj: ČT24